NJEGOVO TELO BILO JE ZALEĐENO 5.300 GODINA: Neverovatni ŽIVOT I SMRT Ocija, čoveka iz BAKARNOG DOBA (VIDEO)
Oci je otkriven slučajno, Foto: Profimedia

REKONSTRUKCIJA ISTORIJE

NJEGOVO TELO BILO JE ZALEĐENO 5.300 GODINA: Neverovatni ŽIVOT I SMRT Ocija, čoveka iz BAKARNOG DOBA (VIDEO)

U poslednjih 25 godina, njegovo mumificirano telo predstavljalo je prozor u ranu ljudsku istoriju, pružajući pogled na život u alpskom regionu tokom bakarnog doba

Objavljeno:

Pojavili su se sveži tragovi o poslednjem putovanju evropske mumije iz glečera koju je strela pogodila pre nego što je njegovo telo sačuvano u ledu hiljadama godina.

Najnovija studija objavljena u sredu u časopisu Plos One, ispitala je „podfosile“ komada vegetacije koji su se smrznuli na ili oko 5.300 godina stare mumije, poznate kao Ledeni čovek Oci.

Ocijevo telo bilo je smrznuto u ledu sve dok ga par nije otkrio na planinarenju severnoitalijanskim Alpima 1991. Od tada je analiziran skoro svaki njegov deo - od sadržaja u stomaku do toga kako je umro.

U poslednjih 25 godina, njegovo mumificirano telo predstavljalo je prozor u ranu ljudsku istoriju, pružajući pogled na život u alpskom regionu tokom bakarnog doba.

Led je očuvao Ocijevo telo
Led je očuvao Ocijevo telo foto: Profimedia

Ova nova studija nudi tragove o Ocijevom putu do glečera. Istraživači sa Univerziteta u Glazgovu i Univerziteta iz Insbruka pronašli su najmanje 75 vrsta briophites-a, ne-vaskularnih biljaka, poput mahovine i listopada, koje su sačuvane u ledu s Ocijem.

Za njih se veruje da je samo 30% lokalno, odnosno raste u tom području - što znači da su ostali dospeli na mesto njegove smrti sa nekog drugog mesta.

Istraživači veruju da bi se biljke mogle tu da dospeju na Ocijevoj odeći ili možda gnojem velikih biljojeda poput alpskog Ibeksa, vrste divlje koze.

- Oni su pronađeni kao uglavnom mali ostaci iz leda oko njega, njegove odeće i opreme, pa čak i iz njegovog probavnog trakta - rekao je Džim Dikson, jedan od glavnih autora studije, u saopštenju sa Univerziteta u Glazgovu.

- Ta su otkrića pokrenula pitanja: odakle su fragmenti nastali? Kako su, tačno, stigli tamo? Kako pomažu u našem razumevanju Ledenog?

Neke od tih stranih vrsta identifikovane su kao mahovine koji danas postoje u dolini donje Šnalstale, u italijanskoj provinciji Južni Tirol - što sugeriše da je Oci putovao dolinom na svom usponu do glečera, do svog poslednjeg počivališta.

Posebno se jedna vrsta pokazala značajnom. Drvo vrste neckera, koja raste u šumama male visine, pronađeno je na Ocijevoj odeći i unutar njegovih creva. Ovo otkriće je "okaz da se Ledeni čovek penjao od juga ka severu do Šnatcala, a nije se peo po ostalim susednim dolinama, rekao je Dickson.

Ovi nalazi potvrđuju studiju iz 2007. godine koja je ispitala sadržaj polena u Ocijevom crevu da bi se rekonstruisala njegov put. Studija je zaključila da je Oci u poslednja 33 sata putovao iz nisko ležećih područja sa „drvećem koja vole toplinu“ do visokih zona, visokih 3.000 metara.

Tokom godina, istraživači su formirali „katastrofalnu“ teoriju o njegovoj smrti: po ovom scenariju, Oci se možda vratio u svoje rodno selo sa Alpa, samo da bi ga sreo nekakav neprijatelj koji ga je prisilio da pobegne nazad u planine, gde je umro.

Oci je živeo između 3100. i 3370. godine pre nove ere. Bio je visok 1,5 metra i imao je blago mišićavu strukturu od 50 kg, uskog i šiljatog lica, preplanule i tetovirane kože, smeđih očiju, duge tamne kose i dlakave brade.

Krvna grupa mu je bila pozitivna na O i bio je netolerantan na laktozu. Umro je kada je imao 46 godina - što se u to vreme smatralo starim.

Oci je prelazio prelaz Tisenjoh u dolini Val Senales kad mu je u leđa pucao strelac. Strelica je još uvek ugrađena u njegovo levo rame i pronađena je tek 2001. godine. Krvario je i umro ubrzo nakon što je upucan, jer je strela probila vitalnu arteriju.

Takođe postoji rana na zadnjem delu glave, ali to se moglo dogoditi kada je pao nakon što ga je pogodila strela. Rez na desnoj ruci, što ukazuje na borbu, nikada nije imao priliku da zaraste pre nego što je umro. To znači da se sukob dogodio i pre nego što je upucan, možda satima ili danima ranije, i možda je doveo do drugog sukoba koji ga je ubio.

Povreda desne ruke otežala bi Ociju da pripremi oružje za još jedan napad. Ovo je najverovatnije zbog toga što su luk i strele pronađene kod njega nedovršene: da zamene one koje su izgubljene ili oštećene u prethodnoj borbi.

Pronađen je i sa dragocenom bakarnom sekirom, koja je mogla da koristi kao oružje i oruđe, ali i kao statusni simbol. Njegova odeća bila je napravljena od kože, pletene trave i živih životinja, koje bi ga održavale toplim u hladnoj i vlažnoj klimi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.