USVOJILI SU DEVOJČICU OD 6 GODINA, PA ODMAH PRIMETILI ČUDNO PONAŠANJE: Istina o njenoj STAROSTI ih je prenerazila!
Sada su optuženi za zanemarivanje, Foto: Tippecanoe County Jail

ovo nije film!

USVOJILI SU DEVOJČICU OD 6 GODINA, PA ODMAH PRIMETILI ČUDNO PONAŠANJE: Istina o njenoj STAROSTI ih je prenerazila!

Kristin i Majkl usvojili su neodoljivu devojčicu iz doma na Floridi, da bi kasnije shvatili da je reč o odraslom sociopati prerušenim u dete

Objavljeno:

Priča koju prenosi Daily Mail o američkoj porodici koja je usvojila šestogodišnju devojčicu iz Ukrajine, sadrži sve elemente poznatog horor filma.

Kristin i Majkl usvojili su neodoljivu devojčicu iz doma na Floridi, da bi kasnije shvatili da je reč o odraslom sociopati prerušenim u dete. Barem tako oni tvrde.

Slična priča radnja je poznatog horora iz 2009. 'Siroče', kada bračni par u Domu za nezbrinutu jecu usvoje devetogodišnjakinju anđeoskog lica iz Rusije. Nakon niza jezivih događaja otkriju da je malena Ešher zapravo 33-godišnja Lena Klamer koja boluje od hipopituitarizma, retkog oboljenja hipofize, bolesti koja može da utiče na različite telesne funkcije – rast, krvni pritisak ili reprodukciju.

Kristin Barnet (45) i njen bivši suprug Majkl Barnet (43) optuženi su nedavno da su napustili i zanemarili dete, Nataliju Grejs, i da su je ostavili u stanu u gradu Lafajet, u američkoj saveznoj državi Indijani 2013. godine nakon čega su se preselili u Kanadu i prekinuli sve kontakte.

Policija tvrdi da je devojčica žijela prepuštena sama sebi tri godine uprkos tomu što boluje od retke bolesti patuljastog rasta i ima problema s hodanjem.

U ekskluzivnom intervjuu za Daily Mail, ogorčena Kristin je ispričala da u ovom slučaju ima jedna velika činjenica: Natalija u vreme usvajanja nije imala 9 godina, kako je navedeno u dokumentima, nego 22 godine. Barnet tvrdi da su prave žrtve ona i njena porodica koju je Natalija godinama terorisala pretnjama da će ih zaklati u snu, guranjem na električnu ogradu i sipanjem izbeljivača u kafu.

- Dogodilo nam se upravo ono o čemu je snimljen film 'Siroče', pisala je izjave i crtala slike govoreći da želi ubiti članove porodice, zamotavala ih u ćebence i odnosila u dvorište. Znali smo je zateći kako stoji pokraj nas usred noći, nismo mogli ići spavati, morali smo skrivati sve oštre predmete, otkriva Kristin.

- Videla sam je kako stavlja izbjeljivač, ili sličnu hemikaliju u moju kafu. Kada sam ju pitala šta radi, rekla mi je 'pokušavam te otrovati'. Mediji me ocrnjuju kao zlostavljača deteta, ali tu se ne radi o nikakvom detetu. Natalija je žena, ona ima menstruaciju, zube odraslih osoba, nikada nije narasla niti dva centimetra, što se ipak događa kod dece patuljastog rasta, objasnila je Kristin.

- Svi su lekari potvrdili da pati od teškog psihičkog oboljenja koja se dijagnostikuju samo kod odraslih osoba. Znala je da iskače iz automobila u vožnji, prozore je prljala krvlju. Činila je stvari koje ne biste mogli zamisliti da radi neko dete.

Pre nego što su ostali šokirani optužnicom za krivično delo napuštanja deteta 11. septembra, Barnet i njen bivši suprug Majkl slovili su kao uzorni roditelji koji su odgojili Džejkoba, sina genijalca s dijagnozom autizma.

U drugoj godini mu je dijagnostikovan oremećaj iz autističnog spektra, no s 12 godina Džejk je objavio svoj prvi akademski rad, a u 15. godini je već studirao na prestižnom Institutu za fiziku. Televizija CBS News snimila je emisiju '60 minuta' upravo o Džejkobu. Bilo je to 2012., a u jednoj sceni za porodičnim stolom vidi se i sramežljiva devojčica kako sedi zajedno s drugim članovima porodice. Bila je to Natalija Grejs.

Barnetovi su iskusni udomitelji koji su devetogodišnjakinju preuzeli iz doma u Floridi, a kod njih je počela da živi u maju 2010. godine.

U potresnom intervjuu za Daily Mail Kristin je rekla da je Nataliju prihvatila kao da je njena biološka ćerka, uprkos tomu što je devojčica stigla u porodicu s poremećajem rasta kostiju, koji uzrokuje slabiji rast, abnormalnostima skeletnih ekstremiteta i problemima s vidom.

- Oduvek sam želela da imam veliku porodicu, ali sam imala ozbiljne komplikacije u obe trudnoće i nisam mogla imati više dece. U to sam vreme živela privilegovanim životom pa sam želela da pomažem drugima. Proces usvajanja Natalije odvijao se jako brzo jer su prethodni udomitelji naglo odustali od usvajanja, iz nepoznatog razloga. Imala je rodni list na kojemu je stajalo da je rođenja 4. septembra 2003 godine - ispričala je Kristine.

Ističe da su saznali da Natalija ne može da hoda tek na parkingu, jer u dokumentima za usvajanje o tome nije bilo niti reči. Idućih nekoliko dana s njom su proveli na izletima, odveli su je u Disney World, išli na sladoled i slično ne bi li se što pre opustila u novoj porodici.

Prvi šok doživeli su kada su je prvi put odveli na plažu.

- Dečaci su pojurili u okean, a Natalija je htela da je odnesemo u vodu. Majkl i ja smo bili iscrpljeni pa smo ju zamolili da pričeka. U jednom trenutku ona je stala na noge i otrčala u vodu. Pogledala sam Majkla i pomislila šta se to događa - ispričala je Kristin Barnet.

Jako se zabrinula kada je malenu devojčicu vidjela prvi put golu.

- Kupala se u kadi i tada sam primetila da ima dlake na intimnom području. Bila sam šokirana. Upravo su mi rekli da ima šest godina, a ovo je bio dokaz da to baš i nije tako. Bilo je još dokaza da je reč o očitoj obmani. Nisu je zanimale lutke i druge igračke, uživala je u društvu tinejdžerki, a njen vokabular bio je previše sofisticiran za nekoga njenih godina, objasnila je.

Nije imala ni traga stranog akcenta, a ubrzo su shvatili i da ne zna niti reč ukrajinskog niti je znala išta o svojoj navodnoj domovini.

- Vodila sam u to vreme malu školu i primetila da je njen govor drugačiji. Komentarisala je kako ju zamaraju ta deca, kao da razgovaram s nekom drugom mamom a ne detetom. Bilo mi je jako teško da procenim koliko ima godina zbog njenog neobičnog izgleda, ali pretpostavljam da je tada bila tinejdžerka. No, nisam se žalila, stvarno sam je volela, želela sam da se brinem o njoj, ispričala je Barnet koja je uskoro pronašla krvavu odeću među prljavim rubljem.

Pretpostavila je da ima menstruacija ali da to pokušava da sakrije. Tada sam ju odvela lekarukoji je naredio test gustoće kostiju. Testiranje je pokazalo da devojčica ima 14 ili više godina.

Ubrzo je i njeno ponašanje počelo da se menja. Barnet se prisetila stravičnog prizora koji je ugledala na baby monitoru kada je Natalija napala bebu. Nakon toga je potražila psihološku pomoć za Nataliju. Započele su psihoterapiju, a Kristine se prisetila kako se Natalija ponašala detinjasto prilikom vežbi povezivanja.

Godine 2011. Natalia se ponašala sve čudnije: razmazivala telesnu tečnost po zidovima, upućivala pretnje smrću i govorila da čuje glasove u glavi. Počeli su je učestalo voditi na preglede, a zbog raznih psihičkih poremećaja znala je po nekoliko dana ili nedelja provoditi u psihijatrijskoj ustanovi.

Kada je Barnet optužila Nataliju da ju je gurnula na električnu ogradu, usvojena devojčica dugoročno je smeštena na psihijatriju zbog opasnosti koju je predstavljala za druge ljude. Kristin ističe da je Natalija tek tada priznala da je puno starija nego što se činila.

Prilikom intervjua Kristin Barnet iznela je dokumente koji potvrđuju njene teze o sledu događaja, a lekari dele njenu zabrinutost zbog zdravlja Natalije.

Jedan je lekar u januaru 2012. utvrdio da mu je Natalija priznala da ima 18 godina. Član bolničkog osoblja u bolnici Larue Carter u Indianapolisu je u junu 2012. utvrdio kako je Natalija opisala kako je pokušala da ubije članove porodice i da nimalo ne žali zbog toga. Štaviše, pokušaj ubistva opisala je na duhoviti način.

Najjači dokaz možda je pismo porodičnog lekara Barnetovih Endrua Meklarena iz marta 2012 godine koji je utvrdio da je njen rodni list očito netačan i da se Natalia već duže vreme pretvarala da je mlađa nego što jeste. Utvrdio je da je Natalija obmanula njegove, roditelje i druge lekare.

U julu 2012. Barnetovi su predali zahtev kako bi Natalijina stvarna starost mogla da se ispravi u rodnom listu. To im je i uspelo, pa je tako revidiran njezin datum rođenja na 4. septembra 1989. godine, što im je omogućilo da Nataliju leče kao odraslu osobu.

Kristin tvrdi da su ona i njen suprug iznajmili stan u koji su smestili Nataliju kada je puštena nakon dužeg lečenja u psihijatrijskoj ustanovi u avgustu 2012. godine te je stavljena pod nadzor državnih institucija. Takođe su joj pomogli da dobije broj socijalnog osiguranja, ličnu kartu i ostvari povlastice.

Kada je počela da pravi probleme u stanu u kojemu je živela te joj je otkazan najam, iznajmili su joj novi stan da ne ostane na ulici.

Barnet tvrdi da je i tada bila u svakodnevnom kontaktu s Natalijom te da joj je hjela pomoći da dobije srednjoškolsku diplomu.

- Kupila sam nameštaj za stan, namirnice u supermarketu, godinu dana sam plaćala najam, ispričala je.

Iduće godine, Kristin Barnet objavila je knjigu memoara o Džejkobu, koji danas ima 21 godinu: 'Iskra: Majčina priča o odgoju, geniju i autizmu'. Iste godine, 2013. preselili su se u Kanadu kako bi Džejkob mogao pohađati Institut Perimeter za teorijsku fiziku u Voterluu u državi Ontario, tako da su Nataliju ostavili u Lafajetu u iznajmljenom stanu.

Ubrzo je Natalija nestala i prestala odgovarati na telefonske pozive.

Kristine je ispričala kako pretpostavlja da je prestala da uzima lekove i verovatno se opet predstavlja kao devojčica u nekoj porodici.

- Pronašla sam dečju ružičastu haljinu i ružičasti bicikl parkiran pokraj njene kuće. Prisilila bih je natrag na lečenje, ali više to nisam mogla jer je ona odrasla osoba. Zadnji put kada smo pričali na telefon rekla mi je da kuva špagete za novu porodicu. Ja nisam nikoga napustila. Otišla sam u Kanadu zbog obrazovanja moga sina Džejkoba. Optužbe iznesene protiv mene su strašne, tvrdi Kristin Barnet, autorka knjige.

Šef policije u okrugu Tipekano ima pak potpuno drugačiju verziju priče. Poručuju kako je dr. Rigs napravio test gustoće kostiju za Nataliju u junu 2012. koji je pokazao da ona ima oko 8 godina. Dodatni testovi obavljeni kroz dve godine su pokazali da ima oko 11 godina. Ističu kako im je sama Natalija 2014. ispričala da su je roditelji ostavili samu bez nadzora te se odselili u Kanadu. Policija je zaključila da je Natalia pouzdan i verodostojan svedok.

Ne pojašnjava se međutim zašto je policija čekala pet godina kako bi podignula optužnica protiv Kristin i Majkla Barneta, koji se u međuvremenu razveo od Kristine, ponovno oženio i skrasio u Indijani. U policijskom saopštenju se navodi kako je Majkl navodno priznao da je sve vreme znao da je Natalija maloletno dete.

Advokat Majkla Barneta međutim tvrdi da njegov klijent nikada tako nešto nije izjavio niti potpisao.

- Majkl nikada nije rekao da je znao da je Natalia dete. Policija mu je pokucala na vrata i potom je dao trosatni iskaz bez prisustva advokata. Očito su njegove izjave izvađene iz konteksta. Policija je u optužnici očito bila vrlo selektivna u izboru lekarske dokumentacije koju je odlučila da citira - izjavio je.

Što se tiče Natalije čini se da niko više ne zna gde se ona nalazi, niti Kristin niti Majkl niti njihovi advokati, piše Daily Mail.

Uprkos činjenici da ima sada možda ima 30 godina, potpuna sudska dokumentacija biće zapečaćena dok sud ne odluči drugačije jer se slučajevi usvajanja drže u tajnosti.

Kristin pritom podseća na ironiju ovog slučaja.

- Savezna država Indijana me tuži zbog zločina prema detetu, a upravo je ta država više puta utvrdila da je Natalija odrasla osoba, tvrdi Kristin.

Kristin Barnet predala se američkim vlastima u četvrtak 19. septembra i puštena je uz kauciju od 5,500 dolara. Njen bivši muž Majkl predao se u Lafajetu dan ranije te je takođe pušten uz 5000 dolara kaucije. Danas, 24. septembra trebalo bi da se pojave pred Visokim sudom u Lafajetu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.