MAČKE OBOŽAVAJU DA SEDE U KRUGU NACRTANOM NA PODU: Znate li zašto?
Mačka kao kućni ljubimac, Foto: Prinrtscreen/Youtube

život kućnih ljubimaca

MAČKE OBOŽAVAJU DA SEDE U KRUGU NACRTANOM NA PODU: Znate li zašto?

Mačke se vole kriti, pa ako im je dostupna kakva vrećica ili manja kutija, rado će se u nju pokušati smestiti

Objavljeno: 07:42h

Mačke po celom svetu njihovi vlasnici zabavljaju "igračkama za mačke"; šuškavim lopticama, žicama, trakama i slično. Nedavno je na portalu Reddit korisnik pod imenom Admancb objavio fotografije svoje mačke koja kao da pravi krugove u podu: prvo se šunja, a onda kao da nenamerno formira krug na podu i na kraju seda u sredinu.

Mačke se vole kriti, pa ako im je dostupna kakva vrećica ili manja kutija, rado će se u nju pokušati smestiti. U prirodi mačke je da se pokuša uvući u bilo kakvu rupu koja joj izgleda sigurno, a milioni godina evolucije su ostavili traga i na našim kućnim mačkama, pa će se one pokušati sakriti i kad za to nemaju razloga, samo zbog igre.

Premda ljubav između mačaka i mesta za skrivanje nije nepoznata, stvari su postale malo "čudne", kada se otkrilo da se mačke vole kriti i na mestima gde to ne mogu, poput krugova nacrtanih na podu, kružnica napravljenih od produžnog kabla, pa čak i laserom "iscrtanih" krugova.

Jedan se korisnik na Redditu tako pitao hoće li mačke privlačiti i ako je na podu nešto što liči na krug, pa je s crvenom trakom na podu napravio prsten i gledao kako je njegova mačka nemoćna da mu se odupre; odmah je prišla i sela u sredinu. Sve fotografije možete pogledati OVDE.

Zašto toliko vole krugove?

Nije skroz poznato zašto mačke privlače krugovi, no već se neko vreme na raznim blogovima piše o ponašanju i psihologiji kućnih ljubimaca. Neki kažu da je razlog taj što je mačkama više nego drugim ljubimcima potreban osećaj sigurnosti, što im krugovi na prvu omogućavaju.

Pored toga, mačke vole male i sigurne prostore, pa im ova iluzija sigurnosti deluju vrlo privlačno. Jedno od mogućih objašnjenja zašto same rade krugove može biti i želja mačaka za toplotom. Stručnjaci, naime kažu da kad mačka spava u krugu, krugovi čuvaju telesnu toplotu.

Kako god, tvrdnju da im ne mogu odoleti možete i sami proveriti sa svojom mačkom kod kuće. Napravite na podu krug sa lepljivom trakom i budite strpljivi. Pripremite telefon ili fotoaparat za snimanje rezultata naučnog istraživanja i sačekajte.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24Sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.