NAJTEŽA ODLUKA U ŽIVOTU: Morala je da dozvoli da ćerki (2) AMPUTIRAJU NOGE, a razlog za to je POTRESAN
Donela je tešku odluku, Foto: Facebook printscreen

redak poremećaj

NAJTEŽA ODLUKA U ŽIVOTU: Morala je da dozvoli da ćerki (2) AMPUTIRAJU NOGE, a razlog za to je POTRESAN

Frejinim roditeljima lekari su kazali da malena nikad neće hodati, a zbog nedostatka kostiju nogice su joj se savijale prema unutra...

Objavljeno:

Danijel (27) i Majkl Gibs iz Karmartenšajra u Velsu pričaju kako je trudnoća s Frejom tekla uredno, a do porođaja nisu imali pojma da dete ima problema.

Tek su tada otkrili da malena pati od retkog oblika deformacije potkolenica koji se zove hemimela tibia.

- Reč je o relativno retkom poremećaju čiji je uzrok nepoznat, odnosno ne može se sa sigurnošću reći zašto se ta deca rađaju s defektima potkoleničnih kostiju. Lečenje je u samo određenom broju slučajeva uspešno i isključivo hirurško, ali čak ni to nema garancije. Naime, ponekad je i nakon svog truda i uloženog znanja prisutan neuspeh u lečenju i ne može se ništa učiniti. Tada je krajnja mera amputacija ekstremiteta nakon koje sledi protetso staramnje. To znači da mali pacijenti dobiju razne proteze i ortopedska pomagala - kazao je spec. ortoped i traumatolog dr. Milan Milošević iz Poliklinike Ribnjak.

Frejinim roditeljima lekari su kazali da malena nikad neće hodati, a zbog nedostatka kostiju nogice su joj se savijale prema unutra. Gibsovi su dugo promišljali o tome koje bi rešenje bilo najbolje za njihovu ćerku i zaključili su kako to sigurno nije život ispunjen bolnim operacijama. Zato su pristali na amputaciju. Lekari su djevojčici odstranili obe noge ispod kolena, a roditelji se nadaju kako će rano usvojiti proteze i naučiti da hoda s njima.

- Bila nam je to najteža odluka u životu, ali imali smo osećaj kako je bolje da Freji amputiraju nogice te da se već od detinjstva navikne na život bez njih. Mogli smo potrošiti sjedećih 15 godina na beskrajne vrlo bolne operacije, no nismo je hteli mučiti budući da operacija ne mora biti uspešna, a možda i sama na kraju odluči da želi amputaciju. Ovako se nikad neće osećati drugačije i nadamo se da će se naučiti da živi s protezama - kazala je mama.

Razlog neuspeha operacije pojasnio je dr. Milošević.

- Poremećaj se odnosi samo na golenjičnu kost. Postoji više vrsta operacija, zavisno o kliničkoj slici pojedinca i dijagnostici. Pokušava sa raznim transferima koštano kožnih i mišićnih režnjeva nadomestiti tkivo koje nedostaje, no uvek je tu pitanje krvotoka odnosno vaskularizacije koja je ključna za život tkiva koje se prenosi. Ako nema dobrog dotoka krvi, tkivo odumire i operacija je neuspešna - kazao je dr. Milošević.

Freja se rodila 7. septembra 2017. godine. Lekari su odmah uočili da ima deformaciju stopala, no kad su ustanovili da uopće ne može pomaknuti noge, shvatili su da je reč o dijagnozi hemimela tibia.

- Nogice su joj bile u jako čudnom položaju, kolena se nisu mogla pomaknuti i noge su joj stalno bile fiksne, uopšte se nisu micale - prisetila se mama.

Ima i stariju ćerku, Oliviju, pa je imala neposredna iskustva s tim kako bi beba trebalo da izgleda. Poremećaj se pojavio na obe noge, a kasnije se pokazalo da Freja ima i rupicu u srcu. U septembru 2018. išla je na operaciju srca, a već su tad roditelji razgovarali sa stručnjacima o opcijama za njene noge. Među rešenjima koje im je ponudio američki hirurg bilo je postavljanje metalnih kaveza oko potkolenica te postavljanje metalnih šipki u noge. No takav postupak bi zahtevao 15 godina stalnih operacija, a devojčica bi možda kasnije ionako morala na amputaciju.

- Naišli smo na hirurga u SAD-u koji joj je hteo spasiti nogice i tvrdio je da je uradio puno takvih operacija. No Freja uopšte nije imala kosti u jednoj nozi, dok je u drugoj imala samo maleni fragment kosti. Čak nije bilo garancije da će to uspeti - nastavila je Danijel pojašnjavati svoje razloge.

Smatra kako se deca uvek snađu i oporave, pa će tako biti i s njenom Frejom.

- Znali smo da je to nešto što za nju moramo učiniti. Njene nogice su je počele usporavati. Htela je hodati i igrati se s drugom decom. Deca trče uokolo, a ona ih pokušava dostići pužući. Hteli smo joj omogućiti da trči s drugom decom - istaknula je.

Operacija je trajala četiri sata i već su je istoga dana pustili na kućnu negu. Brzo se oporavila od anestezije i zahvata.

- Kad su je dovezli iz sale, potrčala sam prema njoj i zaplakala. Osetila sam olakšanje. Ona je već bila budna. Odmah je htela da je podignemo i mazimo. Nije bila preterano uzrujana i ubrzo je počela opet cvrkutati. Pre operacije smo puno fotografisali njene noge kako bismo ih se sećali. Čak smo napravili i gipsani odliv kako bi ih imala - objasnila je mama Danijel.

Freja se po povratku kući dobro oporavljala, a uskoro je čeka kontrola rana kod lekara. Ako sve prođe u redu, kroz šest nedelja bi mogla dobiti proteze.

- Mislim da je sad više ništa ne može zaustaviti. Čim dobije proteze, to će biti jurnjava po kući - zaključila je Danijel.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.