IGRAO SE SA PSOM I ON GA JE POLIZAO: Sada su ovom čoveku AMPUTIRANE OBE NOGE, a nos mu se RASPADA! UŽAS!
Greg Mantofel, Foto: Printscreen

strašno!

IGRAO SE SA PSOM I ON GA JE POLIZAO: Sada su ovom čoveku AMPUTIRANE OBE NOGE, a nos mu se RASPADA! UŽAS!

Gregu je pozlilo iznenada, nakon sasvim običnog dana

Objavljeno: 17:14h

Iznenadna i smrtonosna infekcija, koja je odnela obe noge Grega Mantofela iz savezne države Viskonsin, izazvana je igrom sa psima, koji su nesrećnog čoveka verovatno lizali po licu ili ga je neki ujeo, sumnjaju njegovi lekari.

Gregu je pozlilo iznenada, nakon sasvim običnog dana. Sa porodicom on se uputio u bolnicu. Samo nekoliko sati kasnije upao je u septički šok, najopasniju komplikaciju koju izaziva sepsa.

U slučaju sepse, bakterije dovode do brojnih imunoloških reakcija, što ima za posledicu pad krvnog pritiska, otkazivanje organa, oštećenje tkiva i na kraju – smrt. Poremećaj cirkulacije krvi može da ugrozi organe i udove, a ponekad je jedino rešenje da se ukloni mrtvo tkivo amputacija.

Greg Mantofel
Greg Mantofel foto: Printscreen

To je, nažalost, bio i Gregov slučaj. U narednim danima obe noge su mu odsečene, a nakon toga morao je i na druge operacije. Zakazana mu je intervencija tokom koje će mu ukloniti i deo ruke.Ako preživi i oporavi se, moraće i kod plastičnog hirurga na rekonstrukciju nosa, koji je počeo da truli i otpada na njegovom licu.

Šta je prouzrokovalo ovo naglo oboljenje, njegova porodica nije znala. Testovi su pokazali da je Gregovu infekciju izazvala bakterija Capnocytophaga canimorsus, koja se može naći u ustima 57 odsto mačaka i 74 odsto pasa.

foto: Profimedia

Životinjama ne nanosi nikavko zlo, dok na ljude može da pređe preko ujeda ili bližeg kontakta sa ljubimcima. U retkim slučajevima izaziva ozbiljne infekcije, kakve su zadesile i ovog jadnog čoveka.

Nije jasno kako se Greg zarazio, no njegova žena Don se setila da je na dan kada mu je pozlilo on proveo vreme sa barem osam različitih pasa, uključujući i njihovog kućnog ljubimca. Ako ga je samo jedan od tih pasa olizao, mogao je da mu prenese bakteriju.

Troje od 10 ljudi koji se zaraze ovom bakterijom i dobiju sepsu, od nje će i umreti. Nekada smrt nastupi samo 24 do 72 sata od trenutka kada osete prve simpotome. Stoga je veoma bitno da oni koji ujede pas ili mačka odmah odu kod lekara, čak i ako se dobro osećaju.

Simptomi infekcije zbog Capnocytophage uključuju čireve oko ugriza koji se pojavljuju nakon nekoliko sati. Koža je crvena, otekla, bolna, a rana gnojna. Njih prati i temperatura, dijareja ili bol u stomaku, glavobolja i zbunjenost, bol u mišićima i zglobovima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Webtribune)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.