UKLETI 15. APRIL: Na isti datum kad je izgoreo NOTR DAM, dogodile su se još 3 JEZIVE NESREĆE
Notr Dam nakon požara, Foto: AP

PROKLETSTVO DATUMA

UKLETI 15. APRIL: Na isti datum kad je izgoreo NOTR DAM, dogodile su se još 3 JEZIVE NESREĆE

Nakon početnog šoka koji je izazvala ova vest, korisnici interneta ubrzo su primetili neobičnu podudarnost

Objavljeno:

Požar koji je u ponedeljak 15. aprila progutao parišku katedralu Notr Dam dotaknuo je ceo svet.

Na ulicama Pariza izašle su hilajde ljudi i u suzama gledali kako nestaje važan deo njihove istorije i jedan od simbola grada, a emotivne reakcije i izrazi žaljenja pristizali su iz celog sveta.

Znamenita katedrala duboko je ukorenjena u parišku isotriju otkako je 1163. počela njena gradnja i trajala gotovo dva veka. Vatrogasci su uspeli da spreče rušenje glavnog zvonika pa su pokušali i da spasu verske relikvije i neprocenjiva umetnička dela.

- Ponovo ćemo izgraditi Notr-Dam, zajedno - obećao je francuski predjednik Emanuel Makron.

Nakon početnog šoka koji je izazvala ova vest, korisnici interneta ubrzo su primetili neobičnu podudarnost.

Bombaški napad u Bostonu

Naime na isti datum, 2013. godine dogodio se bombaški napad na Bostonski maraton. Dve bombe eksplodirale su kada je prvi od 27.000 učesnika stigao na cilj.

- Video sam dve eksplozije. Prva je bila iza ciljne linije. Čuo sam jaki tresak, a onda se podigao dim. Nastavio sam da trčim, a onda čuo još jednu. Ljude su udarale krhotine, trčali su krvavi - prepričao je novinar Boston Heralda koji je trčao maraton.

U stravičnoj eksploziji poginulo je troje ljudi, od kojih jedan osmogodišnji dečak, a povređeno je 264 ljudi, od kojih su neki ostali bez ruku i nogu.

Ali, napad na Bostonski maraton nije jedini katastrofalni događaj koji se vezuje uz 15. april.

Katastrofa na Hilsborou

Mnogi se sećaju 1989. godine i katastrofe na Hilsborou, jedne od najvećih sportskih tragedija u istoriju. Na prenapunjenom stadionu Hilsborou u Velikoj Britaniji u polufinalu FA Cupa igrala se utakmica između Liverpula i Notinghem Foresta.

Zbog greške organizatora, na stadion koji može primiti 39.000 gledatelja na tribine je pušteno više od 54.000 navijača. Nakon što je neko otvorio zaštitnu ogradu nastao je stampedo u kojem je poginulo 96 Liverpulovih navijača, a povređenih je više od 700 ljudi.

Nesrećni navijači ostali su zgnječeni i/ili pregaženi na ogradi. Istraga je pokazala kako se gotovo pola izgubljenih života, 41 od 96, moglo spasiti da su dobili odgovarajuću lekarsku pomoć nakon nesreće.

Potonuće 'nepotopivog' Titanika

Datum 15. april dobiva još zlokobniji prizvuk ako se setimo još jedne tragedije koja se dogodila toga datuma 1912. godine. U ranim jutarnjim satima u severnom Atlantskom okeanu nakon udara u ledeni breg potonuo je britanski brod Titanik.

Ovaj veličanstveni britanski putnički brod krenuo je na svoje prvo putovanje 10. aprila iz Southemptona u Njujork. Najpoznatiji brod svojeg vremena, Titanik zbog nepropusnih pregrada slovio je kao nepotopiv.

Nakon samo četiri dana, oko 23.40 sati, Titanik je pri brzini od 22 čvora udario u ledeni breg koji mu je probio oplatu i brod je počeo da tone. U katastrofalnoj havariji živote je izgubilo 1517 ljudi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.