OTKRIVENE SKRIVENE KAMERE U BOLNICI: Žene su tajno snimali dok se porađaju, a razlog je sumanut!
Bolnica u kojoj su žene tajno snimane, Foto: Google maps printscreen

kršenje privatnosti

OTKRIVENE SKRIVENE KAMERE U BOLNICI: Žene su tajno snimali dok se porađaju, a razlog je sumanut!

Na snimcima se mogu videti delimično obučene žene na operativnim stolovima, carski rezovi i novorođene bebe

Objavljeno:

Ženska bolnica u Kaliforniji koristila je skrivene kamere kako bi potajno snimala oko 1.800 pacijenata bez njihovog pristanka, prema tužbi koja je podneta.

Snimane su aktivnosti u tri prostorije za porođaj u Ženskom centru u bolnici Šarp Grssmont u La Mesi u Kaliforniji, u periodu od više od 11 meseci, počevši od leta 2012. godine.

Na snimcima se mogu videti delimično obučene žene na operativnim stolovima, carski rezovi i novorođene bebe. Ponekad su, prema tužbi podnesenoj prošle nedelje, vidljive ženske genitalne oblasti, kao i njihova lica.

- To je najosnovnija povreda privatnosti - kaže Alison Godard, advokatkinja koji zastupa više od 80 žena koje kažu da su snimljene.

Godard kaže da je dobila pet video snimaka iz bolnice i zatražila još oko 100 video snimaka.

- Videla sam, na primer, video snimak carskog reza, i on prikazuje pacijentkinju koju dovoze u operacijsku sobu. Snimak prikazuje i pripremu pacijentkinje za operaciju. Mogli ste videti njenu bolničku haljinu skinutu ispod grudi. Mogao je da vidi njen goli stomak - rekla je Godard.

Ona kaže da se ovaj video prikazuje kako je beba rođena i medicinska sestra masira maternicu žene kako bi izbacila sve krvne ugruške.

- Strašno je pomisliti da, pogotovo u današnjem dvremenu sveprisutnosti video zapisa na internetu, ako je jedan od tih video snimaka došao u pogrešne ruke, nemate kontrole nad njim. Vaša medicinska nega je van vaše kontrole- kaže Godard.

Zašto bi bolnica smestila skrivene kamere u tri od svojih privatnih oblasti?

Prema pravnom dokumentu koji je bolnica pripremila u medicinskom slučaju protiv lekara, pokušavali su da uhvate lopova. U podnesku se navodi da su u maju ili oko maja 2012. godine droge nestajale iz medicinskih kolica u operacionim salama, tako da je bolnička zaštita instalirala kamere za detekciju pokreta na kolicima koje su snimale slike kad god je neko ušao u sobu.

- Iako su kamere stavljene s namerom da zabeleže samo pojedince ispred kolica za anesteziju koje su nestajale droge, drugi, uključujući pacijente i medicinsko osoblje u operacionim salama, ponekad su bili vidljivi kamerama i snimljeni - rekao je Džon Čomski, potpredsednik Sharp Healthcare , navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.