ZBOG RETKOG TALENTA KOJI IMA, DEVOJČICI SU UNIŠTILI DETINJSTVO: Ujak je za nju smislio užasan PROGRAM po kojem živi
Devojčica Išal mora da sluša ujaka, Foto: Channel 4 printscreen

hoće da im bude zlatna koka

ZBOG RETKOG TALENTA KOJI IMA, DEVOJČICI SU UNIŠTILI DETINJSTVO: Ujak je za nju smislio užasan PROGRAM po kojem živi

"Koji grozan ujak, jadno dete"

Objavljeno:

Dokumentarna emisija Child Genius, koja se prikazuje na britanskoj televiziji Channel 4 i prati izuzetno nadarenu i genijalnu decu, često iznenadi gledaoce a najviše je reakcija do sada izazvala epizoda sa 12-godišnjom genijalnom devojčicom, gde je odlično moglo da se vidi u kojoj mjri roditelji i rodbina znaju da manipulišu s decom.

Čak i kad su ta deca, kao što je ovdje slučaj, genijalci.

Reč je o popularnom rijaliti serijalu u kojem se 14 mladih genijalaca bori u različitim mentalnim izazovima pa konačno u 'takmičenju inteligencije' koje odlučuje pobednika.

Koncept i zadaci su osmišljeni u saradnji s Američkom MENSA-om, a na kraju emisije jedno dete dobiva titulu 'Genijalnog'. Osim titule, pobednik dobije i novčanu nagradu od 100 hiljada dolara koja će se položiti u fond za fakultet po izboru.

Kontroverzna epizoda prikazala je Išal (12) i njene roditelje, ali i dominantnog ujaka koji 'brine' o njenom obrazovanju pa čak roditeljima govori šta Išal treba da jede i kako za koje takmičenje treba da se pripremi.

Ujak Amram, inače konsultant za brigu o zdravlju, je za Išal tako pripremio i program učenja za svaki drugi vikend kad ona boravi kod njega. Njeni roditelji Momtaj i Forhad kažu kako se oni ne mešaju u Amramove planove za njihovu ćerku, i im je drago što neko ko je studirao završio studije na Oksfordu pazi na njeno obrazovanje.

- Koji grozan ujak, jadno dete - napisala je na društvenoj mreži jedna gledateljka, komentisajući kako Išal vjerojatno živi u večnom strahu da ne razočara njega i roditelje.

Ujak teroriše sestričinu
Ujak teroriše sestričinu foto: Channel 4 printscreen

Inače, Išal kod ujaka boravi svaki drugi vikend, a tada su joj oba dana ispunjena radnim zadacima, i to od 7 do 21:30 sati. Raspored joj uključuje gledanje vesti, vežbanje pravopisa i pisanje novela.

Osim toga, ujak veruje u teoriju koja govori kako strana na koju ljudi gledaju aktivira različita polja u mozgu, pa Išal prema njegovim instrukcijama mora gledati pravo ispred sebe ili na levu stranu jer se tako 'bolje pamti', što nije slučaj i kad se glava okreće na desno što, po toj teoriji, znači da osoba smišlja neku laž.

Ujak Amram, koji je svoju sestričinu i uveo u ovaj šou, kaže kako želi da ona u budućnosti radi nešto bitno, izmisli neki lek ili bude prva astronautkinja azijskog porekla. Ipak, njegova briga ne završava na obrazovanju; on roditeljima govori i šta da kuvaju detetu da joj mozak ostane fokusiran, a napominje im i kako bi devojčica trebalo da jede više guščjih jaja jer su najbogatija proteinima.

- Ovaj je ujak strašan, mene je moj samo vodio na rolanje i učio me da plivam - komentisala je jedna gledateljka, a druga je dodala da je zbog njegovog oholog stava i izgleda poželela da gađa TV ciglom.

- Imaju li njeni roditelji uopšte pravo glasa ili ujak diktator odlučuje o celokupnom odgoju? Meni je ta situacija čudna - pitao se jedan korisnik Tvitera.

Išal je inače treći dan 'zakazala' na takmičenju iz geografije, gde je imala samo jedan tačan odgovor i bila zadnja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.