ČUO JE GLASOVE KOJI SU MU REKLI DA UBIJE NAJBLIŽE: Sumnjali su na šizofreniju, ali uzrok bolesti je bio NEOČEKIVAN
Oboleo je zbog mačke, Foto: Profimedia

RETKA BOLEST

ČUO JE GLASOVE KOJI SU MU REKLI DA UBIJE NAJBLIŽE: Sumnjali su na šizofreniju, ali uzrok bolesti je bio NEOČEKIVAN

Kako mu je bolest napredovala, tako je sve više halucinirao, imao sve više iracionalnih strahova i izliva besa...

Objavljeno:

Tinejdžer, čije ime nije otkriveno, bio je hospitalizovan četiri puta tokom 18 meseci, jer je verovao da je 'zli, prokleti đavolji sin'.

Doktori su, inače zdravom, 14-godišnjaku koji je imao samoubilačke misli i bojao se da će ga njegova mačka ubiti, dijagnostikovali šizofreniju.

Kako mu je bolest napredovala, tako je sve više halucinirao, imao sve više iracionalnih strahova i izliva besa. Na kraju je njegova majka morala da da otkaz kako bi mogla o njemu da se brine.

Tokom 11-nedeljnog boravka u bolnici provedeno je opsežno testiranje dečaka koji nije reagovao na uobičajene tretmane.

Doktor je na njegovoj koži prepoznao tragove koji su povezani s 'bolestima mačjeg ogreba', uzrokovanima bakterijom Bartonella henselae koja se nalazi u ustima i kandžama mačaka.

Pacijent je pozitivno testiran na infekciju, a nakon niza antibiotika potpuno se oporavio, otkrili su lekari na Državnom univerzitetu Severne Karoline.

Bartonella infekcija je poznata po 'skrivanju' u oblogama krvnih žila, a ako se ne leči može imati grozne posledice.

Infekcija uzrokuje niz bolesti, od visoke temperature pa do nemoći i umora, a u ekstremnim slučajevima može dovesti i do smrtonosnog oticanja mozga i infekcija srca.

Dečaka je ogrebala mačka
Dečaka je ogrebala mačka foto: Printscreen/Instagram

Istraživači, pišući u časopisu Journal of Central Nervous Disease, izjavili su kako je ovaj redak slučaj zanimljiv iz više razloga.

- Osim što sugeriše da sama infekcija može da doprinesee šizofreniji, postavlja se pitanje koliko često infekcija može biti povezana s psihijatrijskim poremećajima uopšte - napisao je dr. Ed Brajtšverdt, glavni autor izveštaja o ovom slučaju.

Talentovani dečak, koji je posedovao brojne kućne ljubimce, iznenada je u oktobru 2015. razvio simptome poput osećaja preplavljenosti, zbunjenosti, depresije i uznemirenosti. Dečak je takođe rekao da želi da oduzme sebi život kako ne bi naudio svojoj porodici, to jest pokleknuo mračnim mislima o ubistvu njegovih najbližih.

Primljen je na hitnu psihijatrijsku hospitalizaciju i otpušten sedam dana kasnije. No ubrzo se stanje pogoršalo da uopšte nije mogao normalno da funkcioniše pa je prestao da ide u školu.

- Osim halucinacija da ga progone vlastiti ljubimci, razvio je slušne, vizualne i taktilne halucinacije pa je u jednom trenu počeo da odbija da napusti kuću - piše u izveštaju.

Kod kuće je razvio prekomerni umor, svakodnevno je imao strašne glavobolje, bolove u grudima, nije mogao da dođe do daha, sve simptome koji se inače povezuju s teskobom, a imao je i stalni poriv na mokrenje.

Nakon niza neuspešnih tretmana, medicinski tim je ostao zbunjen dečakovim stanjem. Uz to, nakon što su mu ukinuti razni tretmani simptomi povlačenja droga su bili tako teški da je dobio anoreksiju, imao strašne migrene pa je povraćao, što je na kraju rezultiralo ponovnom hospitalizacijom, a u bolnicu je došao sa samo 20,5 kilograma.

U leto 2016. bio je hospitalizovan na 11 nedelja u psihijatrijskoj bolnici u kojoj je sproveden opsežni pregled. Iako mu se stanje nije popravilo, vratio se kući i tada su mu roditelji zapazili tragove oko pazuha i na bedru, oko deset meseci nakon što su počeli inicijalni simptomi.

Početkom 2017. doktor je napokon povezao sve simptome, a krvni testovi su otkrili da dečak zapravo ima infekciju koju prenose mačke. Do kraja godine, nakon što je propustio dve godine školovanja, dečak se oporavio.

Bartonella se do nedavno smatrala kratkotrajnom infekcijom. No stručnjaci upozoravaju da ugrizi i ogrebotine mačaka koji se na vreme ne leče mogu imati dugoročno negativne posledice na zdravlje pa čak uzrokovati i invaliditet.

Postoji barem 30 različitih poznatih vrsta Bartonella, a dosad je potvrđeno da čak 13 vrsta može inficirati i čoveka. Službeni podaci pokazuju kako oko 12.000 Amerikanaca svake godine dobije bolest mačjeg ogreba.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.