DEČAK (2) JE VEĆ 11 DANA ZAROBLJEN U RUPI: Spasioci se nadaju da će uskoro stići do njega, a ovo je njihov PLAN
Mesto gde je Hulen upao, Foto: EPA/EFE/Spanish Civil Guard

AKCIJA U ŠPANIJI

DEČAK (2) JE VEĆ 11 DANA ZAROBLJEN U RUPI: Spasioci se nadaju da će uskoro stići do njega, a ovo je njihov PLAN

Nije bilo znakova života nakon što je dečak upao onde u nedelju 13. januara

Objavljeno:

Hulen (2) je dečak koji je upao u 110 metara duboku rupu kada je šetao s roditeljima na otvorenom prostoru pored jedne farme u mestu kraj Malage.

Upao je kroz otvor širok između 25 i 30 centimetara. Spasitelji veruju da se dečak nalazi na dubini između 70 i 80 metara.

Spasioci se već 11 dana muče s pokušajima njegovog spašavanja koje otežava zahtevan teren, u utorak su uspeli da iskopaju paralelnu rupu, ali je sad moraju proširiti kako bi u nju stale cevi i kapsule sa spasiocima i rudarima koji će ručno prokopati poslednja 4 metra horizontalnog tunela koji će spajati dve vertikalne rupe.

Inženjeri su protekle nedelje iskapali zemlju kako bi napravili paralelan otvor u zemlji dubok oko 60 metara, pre nego krenu u kopanje horizontalnog tunela dugačkog 4 metra između te dve rupe.

Nadali su se kako bi tokom utorka mogli da prođu tunelom u potragu za Hulenom ali to je zbog tehničkih problema na dubini od 40 metara bilo onemogućeno. Rupa u koju su hteli da uguraju cev bila je preuska pa su ju morali proširiti.

- Nastavljamo da radimo bez odmora kako bi smo što pre stigli do Hulena. Osećamo da smo sve bliže - rekao je inženjer Anhel Garsija na konferenciji za medije.

Inženjeri su zatim iskopali rupu do dubine od 60 metara pa se nadaju kako bi se tokom srede mogli da se spuste u dubinu.

Radnici će onde biti spušteni u kapsulama pomoću dizalice. Zatim će pre prokopa tunela morati metalnim cevima da učvrste i stabilizuju prostor. Za pravljenje horizontalnog tunela dugog četiri metra koristiće pijuke i burgije no zbog uskog prostora u tom će prolazu moći da budu samo dve osobe.

Kamere spuštene u dubinu rupe u koju je upao Hulen snimile su vrećicu sa slatkišima koju je dečak imao, i to na dubini od 70 metara. Mekana zemlja onemogućila je kameri da ode dublje. Nije bilo znakova života nakon što je dečak upao onde u nedelju 13. januara.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je na konferenciji za medije kako spasitelji rade "rekordnom brzinom" i da im je potreban "završni potez da izvuku Hulena van".

U Totalanu, jestu s oko 700 stanovnika, svi se još uvek nadaju srećnom završetku. Stanovnici nastoje da prže utehu uplakanim roditeljima i pokušavaju da pomognu. Spasiteljima stižu poruke podrške.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.