ŠTA SE TO DOGOVARA U DAVOSU? Sa Svetskog ekonomskog foruma stižu MRAČNE PROGNOZE za čovečanstvo
U Davosu su razgovarali o nejednakim primanjima, Foto: AP

okupljanje lidera sveta

ŠTA SE TO DOGOVARA U DAVOSU? Sa Svetskog ekonomskog foruma stižu MRAČNE PROGNOZE za čovečanstvo

"Borili ste se za pravila koja vam dozvoljavaju da ukradete budućnost naše dece"

Objavljeno:

Tradicionalno godišnje okupljanje svetske političke i ekonomske elite u švajcarskom ski centru Davosu protiče bez ključnih svetskih lidera, ali i u znaku tmurnih perspektiva globalne ekonomije i optužbi za greške lidera koje su dovele do rasta populizma, političke i ekonomske nestabilnosti i sve štetnijih klimatskih promena, pišu svetski mediji.

Učesnici Svetskog ekonomskog foruma (WEF) strahuju da ekstremne klimatske promene postaju sve češće i žešće, te da svet ne raspolaže adekvatnim mehanizmom da odgovori na njih, ocenjuje Fajnenšel tajms (FT).

Dodaje da će se o borbi protiv klimatskih promena, poboljšanju globalne saradnje, te o digitalnoj revoluciji raspravljati do petka, na oko 350 sesija u Davosu.

Odsustvo pojedinih svetskih lidera - američkog predsednika Donalda Trampa, francuskog predsednika Emanuela Makrona, te britanske premijerke Tereze Mej, ukazuje na atmosferu u kojoj se održava ovogodišnji forum: svet u nemirima, širenje anti-institucionalnih stavova, populističke politike, piše FT.

- Uoči ovogodišnjeg okupljanja, WEF je zamolio članove da rangiraju svoje probleme i na listi su dominirale teme vezane za klimatske promene. Sa narastajućim nacionalizmom i nastojanjima za ekonomskim protekcionizmom, povećavaju se i strahovi da bi zemlje mogle da okrenu leđa globalnoj saradnji kada je u pitanju problem klimatskih promena - navodi list, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

FT napominje takođe da zbog eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata, neizvesnosti oko Bregzita, nestabilnih finansijskih tržišta i zatvaranja američke vlade, u Davosu raste pesimizam.

- Međunarodni monetarni fond je u ponedeljak objavio da svetska ekonomija slabi brže nego što se očekivalo. Novi podaci o BDP-u iz Kine su pokazali da je rast usporen u tri uzastopna tromesečja, što među investitorima izaziva zabrinutost da bi Kina, koja doprinosi skoro jednoj trećini svetskog rasta, mogla da priguši rast svetske ekonomije - navodi se u tekstu.

FT ocenjuje da je moguće da kineska ekonomija bude najhitnija tema "za nervozne šefove u Davosu".

Ekonomskim aspektom bavi se i "Njujork tajms" (NYT), ističući kako se u Davosu govori o "alarmantnom pismu" milijardera i investitora Seta Klarmana, u kojem je ukazao na globalne društvene tenzije, rastuće nivoe dugovanja, te povlačenje američkog liderstva.

Klarman upozorava na to da političke i društvene podele širom sveta mogu završiti ekonomskom katastrofom.

- Nema poslovanja usred konstantnih protesta, nemira, zatvaranja i eskalacije društvenih tenzija - napisao je Klarman u pismu na 22 stranice upućenom investitorima pred okupljanje u Davosu.

NYT navodi i da je Klarman posebno zabrinut zbog tereta duga SAD, kao i zbog uticaja toga na status dolara kao svetske rezervne valute i na ekonomiju zemlje.

- Nije teško zamisliti pogoršanje društvenih nemira među jednom generacijom koja ekonomski zaostaje i oseća se izdanom zbog ogromnog državnog duga, koji je nastao bez ikakve očite koristi za njih - napisao je on.

Ističući kako WEF ipak nije neutralan po pitanjima građanskih sloboda i populizma, list "Vašington post" piše da su rukovodioci programa WEF-a ovonedeljnu temu u Davosu uokvirili kao pokušaj "oblikovanja globalne arhitekture" uprkos "tvrđavama i zidovima".

Organizatori foruma objavili su i istraživanje javnog mnjenja, odnosno rezultate ankete sprovedene među 10.000 ljudi iz celog sveta, gde je većina izrazila naklonost multilateralizmu i pozitivan stav prema imigrantima.

- Sve je to odbacivanje 'trampizma' i krajnje desničarskih nacionalista - navodi list.

- Kombinacija klimatskih promena, nejednakost u prihodima, tehnologije i geopolitike, predstavlja egzistencijalnu pretnju čovečanstvu. Želja globalne javnosti je da lideri pronađu nove načine za zajednički rad kako bi se suočili sa svim kritičnim zajedničkim izazovima - izjavio je Klaus Švab, osnivač i izvršni direktor WEF-a.

S druge strane, kritičari tvrde da će teško doći do promena u Davosu, navodi "Vašington post", prenoseći reči Ananda Giridharadasa, bivšeg kolumniste "Njujork tajmsa" i autora nedavno objavljene knjige koja kritikuje elite Davosa i Silicijumske doline.

- Omogućili ste nacionalizam koji ugrožava naša društva. Borili ste se za pravila koja vam dozvoljavaju da ukradete budućnost naše dece. Vi ste se zalagali za monopole... A ko je imao koristi? Opet vi - napisao je Giridharadas u otvorenom pismu koje je objavio časopis "Tajm", a koje je upućeno učesnicima skupa u Davosu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.