Ne gutaj, ispljuni! Šta se zaista dešava u organizmu kad progutamo žvaku? (FOTO) (VIDEO)

ovo je prava istina

Ne gutaj, ispljuni! Šta se zaista dešava u organizmu kad progutamo žvaku? (FOTO) (VIDEO)

Suprotno od onog što smo već mogli da čujemo, žvakaća guma nije nesvarljiva
Objavljeno: 21:02h

Možda ste već negde čuli da je potrebno da prođe 7 godina dok organizam u potpunosti ne svari žvaku koju ste progutali. Na sreću, za ovakvu tvrdnju ne postoje naučni dokazi. Šta se, onda, dešava sa žvakaćom koja dospe u organizam? 20 godina su na ovaj zid lepili žvake i sada su odlučili da ga očiste (FOTO) Suprotno od onoga što smo već mogli da čujemo, žvakaća guma nije nesvarljiva. Naš organizam može da apsorbuje zaslađivače koji se u njima koriste (npr. Aspartam i Sukraloza).

Ipak, baza žvake, koja se sastoji od mešavine elastomera, smola, masti, emulzija i voskova je nešto zahtevnija za razlaganje u stomaku. Zbog toga stomak mora da "radi" duže kako bi je savladao. Sve poznate i nepoznate glasine o dugotrajnom ostanku žvake u sistemu za varnje su neosnovane s medicinske tačke gledišta i za njih nema dokaza, tvrdi Dejvid Milov iz Dečje klinike iz Orlanda u američkoj državi Floridi.
On dodaje da se ponekad neki komadić žvake može zateći u stomaku, ali obično nije stariji od nedelju dana.
Čim počnemo da žvaćemo žvaku, pljuvačka počinje da prodire u spoljni sloj žvake i njene zaslađivače. Potom, kao i kod ostale hrane, stomačni mišići počinju da se skupljaju i opuštaju, polako izbacujući ono što smo uneli u organizam, iz sistema. Na kraju, kao i uvek, idemo u toalet. Ipak, gutanje veće količine žvaka odjednom bi moglo da predstavlja problem za odganizam, pa je, u svakom slučaju, bolje držati se pravila: "Nikad ne gutaj! Uvek ispljuni!". (Espreso.co.rs / Viral Thread)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.