VELIKA OPASNOST PRETI SVIM RADNICIMA U NEMAČKOJ! Poslodavci mogu da iskoriste to što ste STRANAC na užasan način!
Poslodavci Nemačke nekada koriste strance, Foto: Pixabay

važno upozorenje

VELIKA OPASNOST PRETI SVIM RADNICIMA U NEMAČKOJ! Poslodavci mogu da iskoriste to što ste STRANAC na užasan način!

Takve su situacije česte, ističe se, u sektoru građevine, "fabrikama za preradu mesa", ali i u zdravstvu, pružanju usluga čišćenja i ugostiteljstvu

Objavljeno: 07:46h

Poslodavci u Nemačkoj redovno "iskorištavaju" strance koje manje plaćaju, zapošljavaju ih bez ugovora o radu i prisiljavaju da rade prekovremeno a da im prekovremeni rad ne plaćaju, upozorava u sredu nemački Institut za ljudska prava.

Ti su stranci, među kojima Sirijci i Iračani pristigli 2015., ali i Rumuni, Bugari i Latinoamerikanci, žrtve "nemilog iskorištavanja" na poslu, navodi taj nezavisni institut u godišnjem izveštaju podnesenom u nemačkom parlamentu.

Poslodavci se ne libe isplaćivati strancima puno manju platu od minimalne koja je trenutno 8.84 evra bruto po satu. Neki strani radnici moraju da rade i prekovremeno, što im nije plaćeno, ili im poslodavci smeštaju u neprikladnim uslovima, ističe institut koji je razgovarao s više desetaka stranih radnika.

Takve su situacije česte, ističe se, u sektoru građevine, "fabrikama za preradu mesa", ali i u zdravstvu, pružanju usluga čišćenja i ugostiteljstvu.

U izveštaju se upozorava i na to da stranci često rade bez ugovora o radu i ne dobivaju isplatnu listu za platu, što im otežava eventualno podizanje tužbe na sudu. Njihovi poslodavci im ne uplaćuju ni socijalne doprinose.

- Zapravo, ti ljudi nemaju gotovo nikakvu mogućnost da se obrate sudu u vezi sa zahtevima za platu - izrazila je žaljenje direktorka instituta Beate Rudolf na predstavljanju izveštaja.

Nemačka je 2015. primila oko 1 milion migranata, uglavnom iz Iraka i iz Sirije. Ta je odluka Angele Merkel bila na meti kritike u prilikama uzleta krajnje desnice, pa i u njenom vlastitom taboru, ali su je poslodavci poduprli.

Berlin je nakon toga donio strože zakone o azilu koji pomažu da se drastično smanji broj novih zahteva za azil.

Nemačka je od juna do kraja oktobra 2018. zabeležila 158.000 zahteva za azil, što je daleko manje nego u 2016. kada ih je imala 750.000.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Poslovni.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.