OVO JE NAJVEĆI VO NA SVETU: Zbog svoje veličine, biće pošteđen i klanice!
Vo Nikers, Foto: AP

nikers oduševio svet

OVO JE NAJVEĆI VO NA SVETU: Zbog svoje veličine, biće pošteđen i klanice!

Vlasnik kaže da je Nikersu ostalo još nekoliko godina života, a provešće ih u društvu 20 hiljada goveda koja ga veselo slede po farmi

Objavljeno:

Najveći bik u Australiji se zove Nikers, visok je 1,94 metra (do ramena), a težak 1,4 tone.

Postao je najnovija internets senzacija nakon što ga vlasnik nije uspeo da ga proda na aukciji jednostavno zato što je prekrupan, a nisu ga hteli ni u klanici.

- Uvek se izdvajao od ostalih, bio je malo veći. Iako su neka druga goveda iz krda u ranijoj dobi poslana u klanicu, on se isticao pa smo odlučili da ga ostavimo - rekao je vlasnik Geof Pirson za BBC.

Objasnio je kako je konačno odlučio da ga proda, ali su mu radnici u pogonu rekli da je pretežak za mašine i lance, a njegovo bi meso jednostavno bilo preveliko.

Njegova veličina spasila mu je život pa će Nikers ostatak života provesti na farmi u Lejk Prestonu u Zapadnoj Australiji, oko 135 kilometara južno od Perta.

Nikers predvodi krdo
Nikers predvodi krdo foto: AP

Pirson ga je kupio kad je imao samo 12 meseci da bude “trener” i predvodi ostatak krda. Nikers je vol, odnosno kastrirani bik i pripada holštajn-frizijskoj pasmini koja je u proseku visoka oko 1,5 metara i teška oko 700 kilograma.

Holštajn-frizijske krave najmlečnija su pasmina na svetu, namenjene primarno proizvodnji mleka. Nastale su u SAD-u selekcijom od crnošare istočnofrizijske pasmine, većinom su crno-bele i u proseku dožive oko četiri godine.

- Ne znamo zašto je Nickers tako golem. To je stvarno bizarno - rekao je Pirson.

Ipak, dodao je da razlog može biti i to što je, za razliku od ostalih volova koje prodaju u dobi od dve do tri godine, dobio priliku da naraste do pune visine.

Vlasnik kaže da je Nikersu ostalo još nekoliko godina života, a provešće ih u društvu 20 hiljada goveda koja ga veselo slede po farmi. Većinom je reč o tamnosmeđim kravama, a kako je Nikers crno-beli, to je još osobina koja ga odvaja od ostalih.

- Motao se okolo po imanju, kao neki deo domaćinstva koji samo ‘stoji’ tamo. Sada kad je dobio svetsku pažnju i slavu, sigurno će to uticati i na njegov identitet - rekao je Pirson pa objasnio i zanimljivu etimologiju imena trenutno najpoznatijeg vola na svetu.

- Kad je bio mlad i kad je tek došao, imali smo vola koji je pripadao pasmini brahman (vrsta grbavog goveda) i koji mu je bio prijatelj. On se zvao Bra (grudnjak) pa smo tako došli do imena Nickers (gaćice) - objasnio je Pirson.

- Nikad nismo mislili da će se pretvoriti u velike ‘gaćice’ - dodao je.

Iako je uistinu izuzetan primerak, Nikers nije najviši vol na svetu. Ta titula pripada volu Belinu koji je 2010. godine, kad su ga merili, dosezao 2,02 metra.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.