TURSKI HAKER UPROPASTIO DESETINE HILJADA LJUDI: U 13 igara za mobilne uređaje ubacio ubitačni malver!
Haker u mobilne uređaje ubacio ubitačni malver, Foto: Reuter

BEZBEDNOST

TURSKI HAKER UPROPASTIO DESETINE HILJADA LJUDI: U 13 igara za mobilne uređaje ubacio ubitačni malver!

U pitanju su aplikacije koje su dostupne u obliku igara za mobilne uređaje, a u stvari su aplikacije koje na uređaje korisnika instaliraju maliciozni softver (malware)

Objavljeno:

Stručnjak za bezbednost na internetu kompanije ESET, Lukas Stefanko, pre nekoliko dana je objavio imena 13 malicioznih aplikacija koje su potencijalnim korsinicima dostupne putem Guglove prodavnice Plej stor (Play Store).

U pitanju su aplikacije koje su dostupne u obliku igara za mobilne uređaje, a u stvari su aplikacije koje na uređaje korisnika instaliraju maliciozni softver (malware).

Korisnici koji su instalirali ove malver aplikacije, uglavnom zamaskirane u različite igre vožnji, doživeli su zaista neprijatno iskustvo, budući da su se one "rušile" odmah po pokretanju.

U tom trenutku, na telefone je već bio instaliran softver koji ima potpuni pristup mrežnom saobraćaju na "zaraženom" uređaju.

Od momenta kada je Stefanko razotkrio ove lažne igre, one su na različite uređaje bile instalirane oko 580.000 puta!

Za svih 13 malicioznih aplikacija zajedničko je je da imaju istog developera, poznatog po niku Luiza O Pinta, iza kog se krije turski programer Mert Ozek.

Posle Stefankove objave, Gugl je uklonio svih 13 malicioznih aplikacija iz prodavnice.

Biocoded aplikacija
Biocoded aplikacija foto: Kurir

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena i odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovani “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke.

Praktično, svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

(Espreso.co.rs/B92/Techcrunch)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.