OPATICA OTKRILA SRAMNU TAJNU CRKVE: Tokom ispovesti, sveštenik je ustao i počeo da se nabija na mene!
Ilustracija, Foto: profimedia

seksualno uznemiravanje

OPATICA OTKRILA SRAMNU TAJNU CRKVE: Tokom ispovesti, sveštenik je ustao i počeo da se nabija na mene!

Otad je na ispovest išla samo kod svog duhovnog oca koji živi u drugoj državi

Objavljeno:

Opatica je nedavno iznela u javnost priču o događaju koji se dogodo 2000. godine, tokom ispovesti koja se odvijala u univerzitetu u Bolonji.

Anonimna opatica, prebirajući prstima brojanicu, prisećala se svih detalja. Kako kaže, ona i sveštenik sedeli su licem u lice za vreme njene ispovesti. Ona je sedela pogleda uperenog u pod.

- U jednom trenutku, sveštenik je ustao sa stolice i počeo da se nabija na mene - kaže opatica.

Iako sitna, zgrabila ga je za ramena, odgurnula snagom i uspela da ustane i vrati ga nazad na njegovu stolicu.

Opatici se, kaže, slična stvar ali sa drugim sveštenikom desila naredne godine. Otad je na ispovest išla samo kod svog duhovnog oca koji živi u drugoj državi.

- Ispovest bi trebalo da se odvija na mestu koje je mesto spasenja, sloboda i milosti. Danas, u mnogo slučajeva, ispovest je postala stvar greha i demonstracije sile i moći - kaže ova opatica.

Kako dodaje, u jednom trenutku joj se sveštenik izvinio, i to "u ime crkve", međutim niko nikada nije sankcionisao postupak tog sveštenika koji je danas ugledni univerzitetski profesor.

U periodu kada je opatica rešila da javno istupi i progovori o svemu za "Associated press", sveštenik o kome je reč preminuo je. Kada je to čula, kaže da joj je laknulo.

- Vidim to kao osvajanje dve vrste slobode - oslobođenje za žrrtvu i oslobođenje od saznanja da taj sveštenik i danas može da uradi isto nekom drugom. Nadam se da će moja ispovest pomoći ostalim časnim sestrama da se oslobode svojih tereta - zaključuje opatica.

U svetlu pokreta #MeToo, do sada su se pojavila mnoge priče o seksualnom zlostavljanju iz svih slojeva društva, a trenutno najviše pažnje izazivaju priznanja o seksualnom uznemiravanju koje se odvija u katoličkoj crkvi.

Nedavno je američku javnost potresao skandal kada se saznalo da katolički kardinal, Teodor Mekarik, godinama seksualno zlostavlja svoje podređenje. Tu su i skandali koji dolaze iz katoličkih crkava u Africi. Tako je 2013. godine jedan visoko pozicionirani sveštenik u Ugandi napisao nadređenima pismo u kojem je opisao da se sveštenici "romantično druže sa časnim sestrama". Nakon pisma je suspendovan sve dok se nije javno izvinio i porekao svoje tvrdnje.

Vatikan na ove sve češće optužbe ćuti. Jedini komentar bio je da lokalne crkve treba da se bave sankcionisanjem sveštenika koji seksualno zlostavljaju časne sestre. Međutim, javna je tajna da takvi zločini prolaze nekažnjeno i na civilnom i na crkvenom sudu.

Nisu nimalo retki ni slučajevi da časne sestre zatrudne. I za to postoji ustanovljena procedura - u pitanju je abortus koji plaća sveštenik jer opatice, za razliku od sveštenika, nemaju primanja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.