IZGUBILA JE BEBU ZBOG POLJUPCA! Majka devojčice koja je živela samo OSAM DANA sada ima važno upozorenje!
Aliza Rouz je izgubila borbu..., Foto: Facebook printscreen

roditelji treba da paze na ovo!

IZGUBILA JE BEBU ZBOG POLJUPCA! Majka devojčice koja je živela samo OSAM DANA sada ima važno upozorenje!

Abigejl je na Fejsbuku pokrenula akciju 'Peri ruke, ne ljubi bebu' koju je podržalo oko pola miliona ljudi...

Objavljeno:

Aliza Rouz živela je svega osam dana.

Umrla je od neonatalnog herpesa uzrokovanog virusom HSV1 koji je dobila od nečijeg poljupca.

- Bilo je to toliko strašno da mi je bol razarala dušu. Bila je bucmasta, zdrava i srećna beba. Kada je umrla, primila sam ju u naručje i pevala 'Ti si moje sunce' - ispričala je Abigejl Frind (19) iz SAD-a, Alizina majka.

Prvih 36 sati nakon rođenja sve je bilo u redu, devojčica je bila sasvim zdrava. Ali, potom je dobila visoku temperaturu, postala je letargična i izgubila je interes za hranom. Stanje joj je postajalo sve lošije. Teško je disala jer je virus zahvatio pluća, a proširio se i na mozak.

Počela je da natiče jer joj se tečnost skupljala u plućima. Oticao joj je i mozak.

- Lekari su joj dali koktel lekova kako bi joj olakšali patnju, ali od njih je dobila napade. Stavili su je na aparat za disanje i na kraju je bila spojena na toliko mašina i cevi da je to bilo strašno - ispričala je mlada majka.

Kada je umrla, lekari su rekli roditeljima da je verovatno bila zaražena nakon što ju je neko poljubio, a bio je prenosilac virusa.

Abigejl je na Fejsbuku pokrenula akciju 'Peri ruke, ne ljubi bebu' koju je podržalo oko pola miliona ljudi.

- Proglasili su je mrtvom 20. juna ove godine. Ne prođe trenutak da ne pomislim na nju, stalno mi je u mislima - rekla je neutešna majka.

Dodala je kako je teško znati ko je malenoj preneo virus, a osim poljupcem, može da se prenese i neopranim kontaminiranim rukama.

- Bila je sasvim zdrava kada se rodila, a virus je potpuno uništio njeno telo za šest i po dana. Nekoliko članova porodice i par bliskih prijatelja došli su da je posete kada se rodila. Ne postoji način kako znati ko ju je zarazio. Mogao je biti bilo ko. Mogao je to biti i lekar - rekla je, a prenosi Daily Mail.

Trebalo joj je više meseci i da malo dođe sebi i oseća se dovoljno snažno da o tome progovori u javnosti. Želi roditeljima i budućim roditeljima poručiti da ne dozvole nikome da ljubi njihovu bebu.

- Virus je fatalan za bebu u najmanje prva dve nedelje nakon rođenja. I roditelji ga mogu preneti svojem detetu. Ja nisam znala da to može da se dogodi dok nije bilo prekasno - dodala je Abigejl.

- Dva tipa virusa herpesa simpleksa koji zaraze kožu su HSV1 i HSV2. HSV1 je uobičajeni uzrok hladnih rana na usnama (herpes labijalis) i rana na rožnici oka (keratitis izazvan herpes simpleksom); taj se obično prenosi dodirom s izlučevinama iz usta ili oko usta - objašnjeno je u MSD Medicinskom priručniku za pacijente.

Prva infekcija herpesom kod dojenčadi i male dece može uzrokovati bolne rane i upalu u ustima i desnima (gingivostomatitis) ili bolnu upalu stidnice i matrice (vulvovaginitis). Ta stanja uzrokuju i razdražljivost, gubitak apetita i temperaturu. Kod dojenčadi, a ređe kod veće dece, infekcija se može širiti krvlju i zahvatiti unutrašnje organe uključujući mozak - infekcija koja može dovesti do smrti - pojašnjeno je u priručniku.

Australijski stomatolog dr. Majkl Čong promoviše ideju da roditelji obave pregled usne šupljine pre nego poljube svoju bebu u usta ili podele kašiku s njom. I on je upozorio da to može biti opasna navika. Kaže da roditelji možda nisu svesni da imaju karijes na zubima ili neke druge bolesti zuba i usne šupljine pa štetne bakterije prenose deci.

On savetuje roditeljima i da ne duvaju u hranu svoje dece dok je hlade i da izbegavaju probati hranu da li se dovoljno ohladila pre nego je stave detetu u usta. Takođe, majke bi se trebalo, kaže, da se uzdržavaju od žvakanja hrane i davanja detetu pa stavljanja bebine cucle u svoja usta.

Spomenuo je slučaj devojčice stare svega 18 dana koja je lani umrla nakon što je dobila herpes preko poljupca svojih roditelja Šejna i Nikol Sifrit iz SAD-a. Lekarii su im rekli da im je ćerka inficirana meningitisom HSV-1 koji je uzrokovan virusom herpesa.

Umrla je u mukama. Jetra joj je otkazala, imala je unutrašnje krvarenje, a krv joj se nije zgrušnjavala. Testiranje je kasnije pokazalo da roditelji nisu imali herpes već ga je devojčica dobila od nekog drugog, rodbine ili prijatelja. Bilo je još takvih slučajeva u svetu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.