MISLILI SU DA JE POGINUO U RATU: Nakon tri decenije, otkrivena je STRAŠNA ISTINA o nestalom ruskom pilotu!
Foto: AP

vodio se kao nestao

MISLILI SU DA JE POGINUO U RATU: Nakon tri decenije, otkrivena je STRAŠNA ISTINA o nestalom ruskom pilotu!

Porodica sada moli za pomoć

Objavljeno:

Ruski pilot koji se vodio kao nestao i verovatno mrtav u Avganistanu, zapravo je živ i želi da se vrati kući.

- Još uvek je živ i sada mu je potrebna pomoć - rekao je šef ruskog sindikata vojnih pilota Valerij Vostrotin.

Danas ovaj pilot, čiji identitet ne žele otkriti, ima više od 60 godina. Njegov je avion srušen 1987. godine za vreme rata koji je na tom području trajao od 1979. do 1989. godine.

Pretpostavlja se kako bi pilot mogao biti u Pakistanu, gde su se nalazili avganistanski kampovi za ratne zarobljenike. Sovjetsko-avganistanski rat trajao je gotovo deset godina. Sovjetski Savez je podržavao avganistansku marksističku vladu dok su pobunjenici pomoć dobivali iz mnogih zemalja, uključujući i Sjedinjene Američke Države i Pakistan.

15. februara 1989. godine Sovjetski Savez službeno je objavio da su vojnici napustili zemlju. Tokom tog desetogodišnjeg razdoblja 125 sovjetskih aviona srušeno je u Avganistanu, po pisanju RIA Novosti.

Kada su se sovjetske snage povukle 1989. godine, 300 vojnika proglašeno je nestalima. Od tada je pronađeno njih 30 i oni su se vratili u svoju domovinu, piše "Gardijan".

Po pisanju Komersanta samo je jedan pilot srušen tokom 1987. godine, nakon poletanja sa aerodorma Bagram, današnje američke vazdušne baze, koja se nalazi sjverno od Kabula. Reč je o Sergeju Panteljuku. On a ni ostaci njegovog aviona nisu nikad pronađeni pa su ga proglasili nestalim.

Šef lokalne organizacije veterana izjavio je kako su njegova majka i sestra žive, ​​a tabloid "Komsomolskaja Pravda" pronašao je njegovu 31-godišnju ćerku koja je rođena pre nego što joj je nestao otac.

Senator Franc Klincevič izjavio je za RIA Novosti da to nije jedini takav slučaj. Ispričao je kako je tokom svog posete Avganistanu, pre nekoliko godina, upoznao bivšeg sovjetskog vojnika koji mu nije hteo otkriti svoj identitet, a i slabo je govorio ruski.

Tada mu je taj vojnik rekao kako je prekasno da se vrati kući. Bivši sovjetski vojnik Bahetin Hakimov, kojeg je intervjuisao AFP 2015. godine, jedan je od onih koji su odlučili da ostanu u Afganistanu. Bio je teško ranjen a u lečenju su mu pomogli lokalci. On se posle i preobratio u islam.

- Ostao sam u Avganistanu jer su Avganistanci vrlo ljubazni i gostoljubivi ljudi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.