STRAVIČNI DETALJI O KULTU ČIJA JE ŽRTVA BILA I UNUKA JELISAVETE KARAĐORĐEVIĆ: Žigosali žene i primoravali ih na BRUTALNE DIJETE!
Foto: Youtube printscreen

JEZIVO

STRAVIČNI DETALJI O KULTU ČIJA JE ŽRTVA BILA I UNUKA JELISAVETE KARAĐORĐEVIĆ: Žigosali žene i primoravali ih na BRUTALNE DIJETE!

Žigosanje, verbalno ponižavanje, seks i prisilni rad samo je deo zlostavljanja kojemu su bile podvrgnute članice bizarnog američkog kulta

Objavljeno:

Domaći mediji do nedavno su izveštavali o užasnoj sudbini Indije Oksenberg, unuke Jelisavete Karađorđević, koje je navodno bila žrtva kulta pod nazivom Nxivm.

Žigosanje, verbalno ponižavanje, seks i prisilni rad samo je deo zlostavljanja kojemu su bile podvrgnute članice bizarnog američkog kulta, čiji su vođe Kt Ranier i Allson Mek nedavno uhapšeni i očekuje ih suđenje.

Gnjusnih detalja svaki je dan sve više, kao i bivših članica spremnih na svedočenje, a šira javnost s tim je zloglasnim kultom postala upoznata u oktobru 2017. kada je "Njujork Tajms " objavio veliku reportažu o tajnoj grupi okupljenoj oko samoprozvanog gurua Kita Raniera.

Ranier na suđenju
Ranier na suđenju foto: AP

Sve je počelo, priča svedok Sara Edmondson, jedna od retkih koje su odlučile da istupe u javnost imenom i prezimenom, kada se u martu 2016. godine pet žena okupilo u blizini grada Albanija u američkoj saveznoj državi Njujork kako bi pristupile tajnom sestrinstvu, navodno osnovanom kako bi osnažilo žene.

Da bi dobile pravo pristupa, morale su svojoj regruterki - ili gospodarici, kako su je zvale - dati svoje obnažene fotografije ili neki drugi kompromitirajući materijal, a pritom su upozorene da bi taj materijal mogao biti upotrebljen protiv njih i javno objavljen ako se otkrije postojanje te grupe.

Sve žene, pretežno u 30-im i 40-im godinama, pripadale su organizaciji Nxivm iz Albanija, koja svoje ogranke ima širom Amerike, Kanade i Meksika.

Sara Edmondson ispričala je kako joj je bilo rečeno da će dobiti malu tetovažu kao deo inicijacije. Ali, nije mogla ni da zamisli kako će ta inicijacija uistinu izgledati.

Ženama je bilo naređeno da se skinu i legnu na sto za masažu. Dok su ih tri druge žene držale za noge i ramena, morale su da izgovore rečenicu “Gospodarice, molim vas, žigošite me, to bi mi bila čast” a onda bi ih doktorka pomoću uređaja za kauterizaciju urezala simbol veličine oko pet centimetara ispod levog kuka. Cela procedura trajala je 20 do 30 minuta, a prostor su, opisuje Edmondson, satima ispunjavali prigušeni vriskovi i miris spaljenog tkiva.

S obzirom na to da su informacije o tajnom sestrinstvu isplivale na svetlo dana, broj članova koji su odlučili napustiti Nxivm svaki je dan sve veći, iako se mnogi boje da će se njihov kontroverzan materijal upotrebiti kako bi se ucenjivali. Procenjuje se da je od kraja 1990-ih oko 16 hiljada ljudi prošlo kroz kurseve koje nudi organizacija Nxivm, osmišljene za, kako stoji u njihovom programu, postizanje veće samospoznaje uklanjanjem psihičkih i emocionalnih barijera.

Na čelu Nxivma bio je 57-godišnji Kit Ranier, koji već duže vreme važi za kontraveznu lićnost, a uhapšen je u Meksiku krajem aprila ove godine.

Protiv Raniera se pobunio i Mark Vićente, reditelj i jedan od bivših čelnika Nxivma, a nekoliko bivših članova zatražilo je od državnih vlasti da istraže postupke te organizacije.

Sara Edmondson je prošlog jula podnela tužbu Zavodu za zdravstvo države Njujork protiv Danijele Roberts, licencirane osteopatkinje i Ranierove sledbenice koja je bila zadužena za sprovođenje žigosanja. Ali, njen tužba je odbijena jer Zavod smatra da Danijela Roberts u tom trenutku nije bila doktoeka Sare Edmondson, kao i da nisu imale odnos lekar-pacijent. To stoji u službenom odgovoru Zavoda, dokumentu koji je "Njujork Tajms" takođe objavio na svojim stranicama i u kojem se žrtvi sugeriše da slučaj prijavi policiji na području gde se incident dogodio.

Međutim, istražiteljka državne policije izjavila je, ipak, da ne može podneti kaznenu prijavu protiv Nxivma jer su žene bile saglasne s njihovim postupcima. Ranier i drugi visoki zvaničnici Nxivma nisu želeli da daju nikakve izjave, ali novinari su otkrili da ne samo da je Ranier znao da su žene bile žigosane, nego i da su u simbol bili ugrađeni njegovi inicijali.

Kako se uopšte moglo dogoditi da situirane žene u zrelim godinama pristupe jednoj takvoj bizarnoj sekti, najčešće je pitanje koje se postavlja u komentarima novinskih članaka.

Sara Edmondson, glumica iz Vankuvera, to objašnjava ovako: ona je u Vankuveru pomogla da se osnuje ogranak Nxivma, a potom je upoznala Loren Salcman, jednu od čelnica organizacije, koja je u Kanadu došla da drži radionice. Dve žene u ranim 40-ima postale su vrlo bliske, pri čemu je Edmondson doživljavala Loren Salcman kao svoju mentorku.

Tokom jedne posete Salcman joj je rekla da mora s njom da podeli nešto “stvarno neverovatno”, ali je reč o tajni, pa joj je zato zauzvrat tražila neki kompromitirajući materijal kako bi bila sigurna da o tome neće govoriti okolo, ispričala je istražiteljima Edmondson.

Tvrdi da joj se to činilo poput testa povjrenja i nakon što je napisala pismo u kojem je detaljno opisala nešto o svojoj prošlosti, Salcman joj je poverila sve o tajnom sestrinstvu.

Ispričala joj je kako je osnovano za više dobro i kako bi moglo prerasti u mrežu koja bi mogla uticati i na događaje poput izbora. Da bi postali učinkoviti, članovi su morali nadvladati slabosti koje je Ranier smatrao uobičajenima za žene: emotivnu prirodu, neuspeh u ispunjavanju obećanja i prihvatanje uloge žrtve.

Kako je posvedočilo nekoliko žena, podanost i poslušnost bili su alati koji su se koristili za postizanje tih ciljeva, a sestrinstvo je obuhvatalo nekoliko nivoa i svaku je vodila gospodarica koja je imala šest ropkinja.

U martu je Sara Edmondson doputovala na ceremoniju inicijacije koja se održavala u kući Loren Salcman u Klifton Parku, gradu 30-ak kilometara udaljenom od Albanija gde žive Kit Ranier i još neki sledbenici.

Nakon što su se svukle uz svetlost sveća, ženama je dopušteno da uklone povez za oči i tada je Edmondson prvi put videla ostale ropkinje. Žene su potom prebačene u obližnju kuću gde je obavljeno žigosanje. Sestrinstvo je sve više raslo, ropkinje su svaki mesec dodavale novi kompromitirajući materijal na Dropbox račun, a kako su ispričale neke svedokinje, raspored za regrutovanje novih ropkinja bio je dostupan u Gugl dokumentu.

Otprilike u to vreme glumica Ketrin Oksenberg, koja se proslavila ulogom Amande u “Dinastiji”, saznala je da je i njena kći Indija inicirana u sestrinstvo.

- Osetila sam grč u želucu - izjavila je Oksenberg i dodala kako je postajala sve zabrinutija za svoju 26-godišnju ćerku koja je izgledala iscrpljeno od dijeta.

Priznala je majci da već godinu dana nije imala menstruaciju i da joj opada kosa. Oksenberg je pokušala da je odvoji od grupe, ali kada ju je suočila s tim, ćerka se branila govoreći kako je reč o iskustvu izgradnje karaktera.

Kada se počelo šuškati o postojanju tajne grupe, redatelj Mark Vićente već je više od decenije bio verni sledbenik Raniera. Takođe je snimio dokumentarac o Ranierevom radu u Meksiku i u filmu za njega kaže da je “aktivista, naučnik, filozof i, pre svega, humanitarac”.

Te iste reči koristio je Kit Ranier kako bi opisao sebe na svojoj veb stranici - naveo je i da je govorio punim rečenicama u dobi od jedne godine, da je s 12 svladao srednjoškolsku matematiku i koncertni nivo sviranja klavira, a sa 16 upisao Politehnički institut Renseler.

Prema navodima mnogih žena, Ranier je tokom dana spavao, a noću odlazio da igra odbojku ili na duge šetnje sa svojim sledbenicama. Nekoliko žena opisalo ga je kao toplu i zabavnu osobu, zainteresovanu za razgovor o temama koje ga zanimaju.

Međutim, Mark Vićente počeo je da se menja ove godine kada je njegova supruga bila izopštena iz društva nakon što je čula glasine o tajnom sestrinstvu zbog kojih je napustila Nxivm.

U maju se i Sara Edmondson počela sve više da se distancira od društva, baš kao i njen suprug Entoni Ejmes, koji je takođe bio član Nxivma, ali se užasnuo kada je saznao za žigosanje pa je izjavio da je reč o kriminalu.

Nekoliko dana posle mnogi od sledbenika saznali su za postojanje tajnog društva putem bloga koji je vodio Frank Parlato, biznismen s područja Bafala. Parlato je vodio dugogodišnju pravnu bitku sa sestrama Sarom i Kler Bronfman, članicama Nxivma i ćerkama Edgara Bronfmana, pokojnog predsednika kanadske firme "Sigram" koja se bavi proizvodnjom alkoholnih pića.

Dotad se panika već proširila unutar Nxivma: ropkinjama je naređeno brisanje šifrovanih poruka i Gugl dokumenata, izjavile su istražiteljima dve žene.

U međuvremenu su se pojavili i novi detalji istrage pa je objavljeno kako je glavna Ranierova regruterka bila Alison Mek, glumica najpoznatija po ulozi u seriji “Smolvil” o avanturama mladoga Klarka Kenta pre nego što je postao Supermen.

Alison Mek
Alison Mek foto: AP

Mek je uhapšena na osnovi niza optužbi, među kojima su i one za seksualno trgovanje, a puštena je da se brani sa slobode uz jamčevinu od pet miliona dolara koju je platila njena majka.

Za nekoliko dana uhićen je i Kit Ranier. On je, naime, pobegao u Meksiko još u oktobru, nedugo nakon što je "Njujork Tajms" objavio svoj šokantni izveštaj o Nxivmu zajedno sa svedočenjima bivših članova.

U saopštenju nakon Ranierevog hapšenja Ketrin Oksenbreg napisala je:

- Mesecima radim na otkrivanju Kita Raniera i Nxivma, a današnje hapšenje potvrđuje moje dokaze. Želim da moja ćerka zna da je volim i da je želim nazad u životu.

Kit Ranier i Alison Mek terete se za izrabljivanje, seksualno trgovanje i teranje na prisilni rad. Jedna od svedokinja, navedena samo kao Džejn Do 1, rekla je istražiteljima da je i Alison Mek bila intimna s Kitom Ranierom. kao i da je ona bila prva osoba koju je obrlatio i vrbovao na svoju stranu.

Prema izjavama anonimne svedokinje, Mek je često naređivala ropkinjama da joj poziraju gole pa bi ih snimala i fotografije slala Ranieru. On bi potom davao svoje primedbe i ako fotografije nisu bile dovoljno dobre, snimanje bi se moralo ponoviti. Takođe je izjavila da ju je Ranier više puta prisilio na polni odnos, a tvrdi i da je spavao s drugim ropkinjama. Svedokinji je davao i novac kako bi mogla često dolaziti iz Bruklina gde je živela, a kada je napustila organizaciju, zahtevao je od nje da mu taj novac vrati.

Njegove ropkinje morale su ispunjavati posebne uslove: budući da je voleo izrazito mršave žene, morale su se podvrgavati restriktivnim dijetama, nisu smele uklanjati stidne dlake i zahtevao je od njih da ostanu u celibatu i ne masturbiraju.

Kako navodi AP, ropkinje su morale da dokumentuju svaki obrok koji bi pojele, a kao kaznu za nepridržavanje naredbi bile su prisiljene da pohađaju predavanja na kojima su morale nositi lažne kravlje vime na grudima dok su ih ljudi nazivali pogrdnim imenima ili im se pretilo da će biti stavljene u kaveze.

Regruterke poput Alison Mek za svoj su posao dobivale povlašteni status unutar organizacije i financijske beneficije. Budu li osuđeni, Ranieru i Mek preti kazna od minimalno 15 godina zatvora.

U međuvremenu je glavnu ulogu u organizaciji preuzela Kler Bronfman. Ta bogata naslednica navodno je bila najveća pokroviteljica Nxivma. Kako navodi "Dejli Bist", u proteklih šest godina čak je 150 miliona dolara izvučeno iz Bronfmanovih bankovnih računa, uključujući i 30 miliona dolara koje je Ranier potrošio za kupovainu nekretnina u Los Angelesu i Albaniju, a priuštio je sebi i dva aviona Kanader CL-600 u vrednosti od 11 miliona dolara.

Parlato u svom blogu tvrdi da je Bronfman pokušavala da zastraši bivše članice Nxivma, i to tako da je kupila nekoliko domena koje su joj poslužile za napad i javno blaćenje svedokinja.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.