OVAJ JAPANAC JE NAJSTARIJI ČOVEK SVETA: Ima 112 godina, a za dugovečnost preporučuje ove DVE STVARI!
Masazo je najstariji na svetu, Foto: Reuter

dug život

OVAJ JAPANAC JE NAJSTARIJI ČOVEK SVETA: Ima 112 godina, a za dugovečnost preporučuje ove DVE STVARI!

Masazo Nonaka je na tom mestu "nasledio" Španca Fransiska Nunjeza Olivera koji je umro u februaru u 114. godini

Objavljeno:

Japanac Masazo Nonaka koji ima 112 godina, zvanično je proglašen za najstarijeg čoveka na svetu, saopštila je danas Ginisova knjiga rekorda. Njegova porodica je otkrila tajnu njegove dugovečnosti: slabost za slatkiše i dugotrajno kupanje u izvorima tople vode. Na svečanosti u Ašoru, na severnom japanskm ostrvu Hokaidu, Nonaki, rodjenom 25. jula 1905. godine, zvanično je predata potvrda da je sa 112 godina i 259 dana najstariji muškarac na svetu. On je na tom mestu "nasledio" Španca Fransiska Nunjeza Olivera koji je umro u februaru u 114. godini.

Japanac živi sa svojom porodicom koja već generacijama drži tradicionalnu japansku gostionicu "riokan", gde gosti mogu da se kupaju u vulkanskim izvorima vruće vode. - Kreće se u kolicima, ali je u dobrom stanju - rekla je njegova unuka za Frans pres. Dodala je da on "obožava" sve vrste bombona, da svaki dan čita novine i da se često kupa u toplim izvorima. On ima sedmoro braće i jednu sestru, oženio se 1931. i ima petoro dece.

Masazo svaki dan čita novine
Masazo svaki dan čita novine foto: Reuter

Iz Ginisove knjige rekorda tragaju za najstarijom ženom na svetu. Prethodna rekorderka, Jamajkanka Vajolet Braun umrla je jula 2017. godine u 117. godini. Japanci su dugovečni, te je tamo bilo više najstarijih muškaraca na svetu, medju njima Džiroemon Kimura koji je umro 2013. sa 116 godina i Sakari Momoi, koji je umro u julu 2015. godine sa 112 godina. Po zvaničnim podacima, prošle godine je u Japanu bilo 68.000 stogodišnjaka. Rekord dugovočnosti i za žene i za muškarce, i dalje drži Francuskinja Žan Kalman, koja je umrla 1997. sa 122 godine i 164 dana, naveo je Ginis.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.