Na ovoj slici vidi se ceo univerzum! Ostaćete bez daha! (FOTO) (VIDEO)

ovako izgleda beskraj

Na ovoj slici vidi se ceo univerzum! Ostaćete bez daha! (FOTO) (VIDEO)

Prikaz je delo muzičara i umetnika Pabla Karlosa Budasija, a zasnovan je na logaritamskim mapama univerzuma koje su napravili naučnici Univerziteta u Prinstonu
Objavljeno: 23:46h

Koncept celog poznatog, vidljivog univerzuma sa Sunčevim sistemom u središtu jedan umetnik uspeo je da prikaže na samo jednoj slici. Sunčev sistem okružuju unutrašnje i spoljašnje planete, Kajperov pojas, zvezda Alfa Kentauri, Persejev krak, galaksija Mlečni put, galaksija Andromeda i druge obližnje galaksije, kosmička mreža, kosmičko mikrotalasno zračenje i nevidljiva plazma proizvedena prilikom Velikog praska na samom obodu. 15 NASA fotografija Zemlje kakve nikad niste videli ( FOTO) Prikaz je delo muzičara i umetnika Pabla Karlosa Budasija, a zasnovan je na logaritamskim mapama univerzuma koje su napravili naučnici Univerziteta u Prinstonu, kao i na fotografijama koje je stvorila NASA na osnovu posmatranja putem teleskopa i rovera.

Pablo Carlos Budassi / Wikipedia
Prinstonski tim, predvođen astronomima Dž. Ričardom Gotom i Marijem Jurićem, napravio je logaritamsku mapu univerzuma na osnovu podataka prikupljenih u okviru projekta Sloan Digital Sky Survey: više od 15 godina prikupljani su podaci pomoću širokougaonog optičkog teleskopa od 2,5 metara Opservatorije Apač-Point u Novom Meksiku, da bi na osnovu njih naučnici napravili najdetaljnije trodimenzionalne mape univerzuma u istoriji, uključujući i spektre više od tri miliona astronomskih objekata. Tim iz Prinstona obavio je mape još 2005. u časopisu "Astrophysical Journal". Ovakav Kembridž nikada niste videli! Ostaćete bez daha (FOTO) (VIDEO) Iako su izuzetno korisne, na njima baš i nema bogzna šta da se vidi, pa je Pablo Karlos Budasi odlučio da ih učini privlačnijim. On je došao na ideju da ih pretvori u ogroman krug dok je pravio heksaflagone za sina. Heksaflagoni su papirni poligoni sa varljivim brojem lica - verovatno ste ih pravili kao deca, a da niste znali njihovo pravo ime. Video prikazuje galaksiju Mlečni put u relaciji prema 100.000 susednih galaksija:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.