OVA DEVOJKA JE MEDICINSKI FENOMEN: Ostala bez oba jajnika pa joj izrastao novi! I LEKARI SU SE ZGRANULI! (FOTO)
Ostala bez oba jajnika pa joj izrastao novi, Foto: Facebook / Emma Getvoldsen

da ne poveruješ...

OVA DEVOJKA JE MEDICINSKI FENOMEN: Ostala bez oba jajnika pa joj izrastao novi! I LEKARI SU SE ZGRANULI! (FOTO)

Reč je sindromu ostatka jajnika koji se javlja kod jednog u milion slučajeva

Objavljeno:

Tri godine nakon što su joj izvađeni jajnici telo je zbog jako visokih hormona estrogena uspelo proizvesti novi jajnik zbog ostatka tkiva jednog od uklonjenih. Prvi takav slučaj zabeležen je u Velikoj Britaniji, prenosi Daily Mail.

Britanka Ema Getvoldsen (36) ušla je u medicinske anale nakon što joj je nakon uklanjanja oba jajnika - izrastao potpuno novi.

Problemi su počeli kada je s 18 godina osetila jak bol u donjem delu stomaka. Utvrđeno je da ima policistične jajnike i ciste zbog kojih je prošla nekoliko operacija. 2013. donela je tešku odluku i lekari su joj uklonili oba jajnika, no nakon tri godine telo je je zbog jako visokih hormona estrogena uspelo proizvesti novi jajnik zbog ostatka tkiva jednog od uklonjenih.

Reč je sindromu ostatka jajnika koji se javlja kod jednog u milion slučajeva.

Novoizrasli jajnik je bio potpuno funkcionalan i imao vlastiti dovod krvi zbog čega je ponovno trpela bolove koje bi ublažavala jakim lekovima, između ostalog i morfijumom.

Odlučila je da se podvrgne još jednoj operaciji i ukloni i novi jajnik. Ipak, zahvat nije uspeo. Kontrolni pregled tri nedelje kasnije pokazao je da je u novoizraslom jajniku začaurena velika cista, a zbog ožiljaka od učestalih operacija tkivo unutrašnjih organa je sraslo. Zbog straha od dodatnih komplikacija lekari u Bathu preporučili su dalje lečenje u specijalizovanoj klinici u Atlanti u američkoj državi Džordžiji.

Putem interneta prikupila je 30.000 funti za lečenje u SAD-u gde su je operisali prošle godine te uklonili jajnik i cistu.

- Da me nisu operisali verovatno ne bih doživela Božić. Još se oporavljam kod kuće i nadam se da ću se uskoro vratiti na posao. Savetujem svim ženama da ustraju na odgovorima ako osećaju da nešto s njihovim zdravljem nije u redu - poručila je Ema.

BONUS VIDEO:

Miljan Damjanović, Espreso intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.