IGRAJU LI SE BOGA ILI NAUKA NAPREDUJE? Klonirani prvi majmuni, evo kako izgledaju (VIDEO)
Klonirani majmuni, Foto: Printscren / Youtube / BBC

PRESLATKI SU BRE!

IGRAJU LI SE BOGA ILI NAUKA NAPREDUJE? Klonirani prvi majmuni, evo kako izgledaju (VIDEO)

U kineskoj laboratoriji stvoreni su prvi klonirani majmuni. Radi se o identičnom dvojcu japanskih makaki majmuna koji su klonirani istom tehnikom kao i ovca Doli

Objavljeno:

Majmuni Žong Žong i Hua Hua rođeni su pre nekoliko nedelja u laboratoriju u Kini, javlja BBC.

Naučnici tvrde da će makakiji, budući da su genski identični, biti korisni za istraživanje bolesti kod ljudi. No, kritičari tvrde da će to uzrokovati važne etičke dileme jer je ovo kloniranje korak bliže kloniranju ljudi.

Proučavaće genetske bolesti

Kiang Sun s Instituta neuronauke koji je u sklopu kineske Akademije nauke, saopštio je kako će klonirani majmuni biti korisni za proučavanje bolesti na genetskoj bazi, pri čemu je naveo nekoliko vrsta raka te poremećaja metabolizma i imunog sustava.

- Mnoga pitanja o biologiji primata mogu se proučavati na ovim majmunima - rekao je.

Majmun Žong Žong rođen je pre osam nedelja, a ime je dobio po kineskoj reči za narod. Hua Hua rođen je dve nedelje kasnije.

Naučnici su poručili kako majmune hrane na bočicu i da trenutno rastu normalnom brzinom. Očekuju da će tokom narednih meseci biti rođeno još klonova makaki majmuna.

Profesor Robin Lovel Badž s Instituta Frensis Krik u Londonu poručio je za BBC da tehnika kojom su klonirani Žong Žong i Hua Hua nije novost te da se radi o vrlo neučinkovitoj i opasnoj proceduri.

- Ovo nije prekretnica koja će stvoriti metode za kloniranje ljudi - rekao je.

Profesor Daren Grifin sa Univerziteta u Kentu rekao je da ova metoda može biti korisna za razumevanje bolesti ljudi, ali i da postavlja ozbiljna etička pitanja.

- Sada treba pomno proučiti etičke okvire pod kojima se ovakvi eksperimenti treba i mogu sprovoditi - rekao je.

Klonirani nakon 79 neuspelih pokušaja

Ovca Doli ušla je u istoriju pre 20 godina kada je klonirana na Roslin institutu u Edinburgu. Bilo je to prvi put da su naučnici uspeli da kloniraju sisavca od materijala iz jezgre stanice.

Od tada su istom metodom pokušali da kloniraju mačke, pse, svinje, miševe i pacove.

Žong Žong i Hua Hua prvi su primati koji su klonirani ovom tehnikom.

U studiji koja je objavljena u časopisu "Sel" stoji kako su Žong Žong i Hua Hua uspešno klonirani nakon 79 neuspelih pokušaja.

Visoki etični standardi

Bila su klonirana i dva druga majmuna od različite vrste stanica nego Žong Žong i Hua Hua, no oni nisu preživeli.

- Pokušali smo nekoliko različitih metoda, no samo je jedna uspela. Bilo je toliko neuspeha pre nego što smo uspeli da pronađemo način da uspešno kloniramo majmuna - rekao je doktor Sun.

Njegov kolega Muming Po rekao je kako je svestan da budućnost istraživanja na primatima bilo gde u svetu zavisi od toga da naučnici slede stroge etične standarde.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.