Ne kačite se sa njom! Kung fu bakica ima 93 godine i zna svih 15 stilova ove borilačke veštine! (VIDEO)
Foto: Printscreen / Youtube

93 godine!

Ne kačite se sa njom! Kung fu bakica ima 93 godine i zna svih 15 stilova ove borilačke veštine! (VIDEO)

Zhang Hexian, možda je sitne građe, ali zna kako da udari. Prije nego što je napunila 90 godina ova bakica je ovladala svakim stilom kung-fua
Objavljeno: 23:13h

Sada već 93-godišnja Zang je postala prava internet senzacija nakon snimaka i fotografija koje je prikazuju kako vežba kung fu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ona kaže da je ova borilačka veština deo njenog života onoliko dugo koliko joj sećanje seže u prošlost.

- Počela sam da vežbam kad sam imala samo četiri godine. To je porodična tradicija i više od trista godina seže u prošlost - rekla je ova bakica.

Zang inače živi u jugoistočnoj provinciji Zhejiang, a disciplina koja toliko dugo opstaje u njenoj porodici uliva snagu i disciplinu.

- Rođena sam davne 1924. godine, u vreme kad je Kina bila u ratu s drugim zemljama. Kung-fu je bio dobar način samoodbrane - rekla je Zang.

Vrsta kung-fua koji trenira Zang potiče iz provincije Fujian i obuhvata 15 različitih stilova. Svaki stil ima oko 36 poteza. Zang kaže da je potrebno oko tri godine da se u potpunosti nauči jedan stil. Ona je ovladala svim i kaže da je početak najteži, ali da posle sve lako ide.

- Najteže mi je bilo učenje čučnja, tog čvrstog stava, to je bilo bolno za moje mišiće. Sećam se da me bolelo kad sam bila mala. Bili smo siromašni, pa sam posle iscrpnih treninga često ostajala gladna - ispričala je Zang.

Uprkos teškom odrastanju ona je nastavila da trenira, pa čak i u svojim srednjim godinama se budila svako jutro oko pet kako bi vežbala. Njen omiljeni stil u kung-fuu je onaj sa štapovima bambusa koji se koriste u borbi protiv protivnika.

Pored bavljenja sportom, vitalna bakica jede dosta povrća, manje mesa i to joj čuva zdravlje, pa kaže da nikad nije morala da se obrati lekarima za pomoć.

- Da bi vam telo bilo zdravo, treba da imate i pozitivan stav, da pomažete drugima, da se krećete, jedete povrće... - istakla je Zang.

I pored skoro stečene slave, kad su njene forografije objavljene na internetu, Zang je i dalje skromna.

- Nikad nisam mislila o tome da postanem poznata ili da ću ikad biti. Ako ljudi vole kung-fu, moja porodica može da ih podučava - rekla je Zang.

(Espreso.co.rs / CNN / Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.