U SLOVENIJI VIŠE OD 8.500 NOVOZARAŽENIH! Sutra na snagu stupaju nove mere
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

BORBA SA PANDEMIJOM

U SLOVENIJI VIŠE OD 8.500 NOVOZARAŽENIH! Sutra na snagu stupaju nove mere

U bolnicama je danas 818 kovid pacijenata, što je za 156 više nego pre nedelju dana, a 138 se nalazi na odeljenju intenzivne nege

Objavljeno:

U Sloveniji je u protekla 24 časa registrovano 8.575 novoobolelih od korona virusa, a preminulo je 11 pacijenata. Ono što mnoge zabrinjava je podatak da je 77,2 odsto pozitivnih testova u odnosu na broj testiranih.

Trend stagniranja broja infekcija na nedeljnom nivou možda je naznaka smirivanja do sada visokog rasta infekcija, ocenjuju infektolozi.

To podržavaju i prognoze po kojima bi pik petog talasa epidemije mogao da bude već narednih dana, iako se očekuje da će broj hospitalizacija nastaviti da raste zbog širenja omikron soja.

- U bolnicama je danas 818 kovid pacijenata, što je za 156 više nego pre nedelju dana, a 138 se nalazi na odeljenju intenzivne nege - rekao je u ponedeljak na vladinoj konferenciji za novinare ministar zdravlja Janez Poklukar.

Vlada je objavila da od sutra na snagu stupaju nova pravila o evrospkim kovid potvrdama, ali i novo pravilo kojim se skraćuje vreme priznavanja ponovne zaraze korona virusom na ukupno 45 dana.

Slovenija od sutra dodatno ograničava upotrebu PCR testova novim protokolom testiranja prema kojem će brzi antigenski testovi biti dovoljni da se potvrdi infekcija korona virusom, izjavio je ministar Poklukar.

- Odlukom da rezultate brzih antigenskih testova prizna kao dovoljne za potvrdu infekcije, Slovenija je "krenula stopama" desetak drugih evropskih zemalja - izjavio je Poklukar, dodajući da Nemačka i Austrija takođe razmatraju ovaj korak kako bi pomogle u "skidanju tereta" sa laboratorija koje analiziraju PCR uzorke, prenosi slovenačka agencija STA.

Građani koji na brzom testu, prema rečima ministra, budu negativni uprkos simptomima infekcije moraće da se samoizoluju na 72 sata, a ako simptomi potraju, osoba će uraditi još jedan brzi test, nakon kojeg će, ako bude negativan, posetiti lekara u slučaju bilo kakvih problema.

- Ako je test pozitivan, infekcija je potvrđena i osoba će dobiti slovenački digitalni kovid sertifikat - izjavio je ministar, dodajući da će ovako dobijena potvrda o oporavku za sada važiti samo u Sloveniji.

1 / 7 Foto: Profimedia

Slovenački ministar je dodao i da će ranjive grupe, kao što su pacijenti sa hroničnim bolestima, trudnice, osobe sa slabim imunološkim sistemom i deca koja su u riziku od razvoja teških simptoma, i dalje biti upućivani na PCR testiranje i da će PCR testovi za potrebe putovanja nastaviti da se sprovode kao usluga koja se plaća.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.