OBOREN CRNI REKORD U SLOVENIJI! Više od 8.500 zaraženih koronom za 24 časa
Slovenija, Foto: Printscreen

NOVI REKORD

OBOREN CRNI REKORD U SLOVENIJI! Više od 8.500 zaraženih koronom za 24 časa

Nova pravila stupaju na snagu u sredu, a odnose se na zdravstvene, obrazovne i socijalne ustanove

Objavljeno:

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno više od osam i po hiljada novih infekcija, što je novi rekord u broju dnevnih zaraženih od početka epidemije COVID-19, a Vlada je ponovo promenila pravila o karantinu.

Nova pravila stupaju na snagu u sredu, a odnose se na zdravstvene, obrazovne i socijalne ustanove. Školska odeljenja će ubuduće biti stavljena u karantin tek nakon što se 30 odsto učenika zarazi u roku od 14 dana, dok će oni koji su bili u rizičnom kontaktu morati da se testiraju na korona virus svaki dan sedam dana.

Zaposleni u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i obrazovanju neće morati u karantin nakon rizičnih kontakta, već će morati da se testiraju sedam dana zaredom, a preporučuje im se korišćenje efikasnijih zaštitnih maski kao što je FFP2.

1 / 4 Foto: Profimedia

„Nijedno rešenje nije idealno, ovo je kompromis i nadajmo se da će ovo rešenje funkcionisati“, rekla je slovenačkim medijima epidemiolog Mateja Logar, koja je na čelu vladinog stručnog saveta za Kovid-19, nakon ranijeg predloga da se karantin smanji na pet dana.

Prema nezvaničnim podacima koje su jutros prenijeli mediji, u Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 8.588 slučajeva zaraze koronavirusom, dok ih je prije sedam dana bilo 5.174.

Ovo je novi rekordni broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije, a procenat pozitivnih testova je oko 60 odsto.

Prošle nedelje u Sloveniji je potvrđeno skoro 45.000 novih infekcija, ubedljivo najviše od početka epidemije i oko 19.000 više nego prethodne nedelje.

Prema pisanju slovenačkih medija, projekcije govore da će vrhunac ovog talasa epidemija izazvanog omikronskom varijantom virusa biti dostignut krajem ovog ili početkom sledećeg meseca, a da će ga pratiti i vrhunac broja hospitalizovanih koji još nije dostigao kritični nivo.

Veruje se da bi broj dnevnih infekcija narednih dana mogao da premaši 10.000, preneli su u utorak slovenački mediji.

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.