BLAGI TREND SMIRIVANJA ZARAZE KORONOM SE NASTAVLJA U SLOVENIJI: Ministar zdravlja upozorava na novi talas
Bolnica, Foto: RINA

MOGUĆI PETI TALAS?!

BLAGI TREND SMIRIVANJA ZARAZE KORONOM SE NASTAVLJA U SLOVENIJI: Ministar zdravlja upozorava na novi talas

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrdjeno 3.144 novozaraženih i 11 umrlih, uz 36,5 odsto pozitivnih testova

Objavljeno:

Četvrti talas epidemije kovida-19 u Sloveniji pokazuje poslednjih dana blage znakove smirivanja, ali ministar zdravlja Janez Poklukar ipak je danas upozorio na mogućnost petog talasa u februaru ukoliko se ne poveća stopa vakcinacije stanovništva.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrdjeno 3.144 novozaraženih i 11 umrlih, uz 36,5 odsto pozitivnih testova, objavio je danas nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Uprkos nekim znakovima mogućeg smirivanja epidemije, ministar zdravlja Janez Poklukar upozorio je na mogućnost da u februaru dodje i do petog talasa epidemije ako se mere ne budu striktno poštovale i ako se stopa vakcinacije ne poveća u odnosu na sadašnje stanje, prenosi Hina.

"Najbitnije je da se vakcinišu svi ;stariji od 50 godina", kazao je za medije ministar zdravlja i upozorio da ta populacija najčešće završava u bolnici ako nije vakcinisana iako medju hospitalizovanima ima i mladjih.

U Sloveniji je potpuno vakcinisano 54 odsto celokupne populacije, a dnevno se samo oko 1.000 ljudi vakciniše prvom dozom, što je malo s obzirom na epidemiološko stanje u kojem je tempo širenja virusa u populaciji višestruko viši ;od tempa vakcinacije, upozoravaju epidemiolozi.

Trenutno ; je u Sloveniji aktivno zaraženo 43.457 ljudi, u bolnicama je 1.168 obolelih od kovida-19.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.