U SLOVENIJI VELIKI BROJ NOVOZARAŽENIH: Skoro svaki treći test pozitivan!
Bolnica, Foto: Printscreen/Tanjug/AP/Bernat Armangue

BROJEVI RASTU

U SLOVENIJI VELIKI BROJ NOVOZARAŽENIH: Skoro svaki treći test pozitivan!

Razlog ponovnog širenja zaraze vidi u preniskoj vakcinaciji, ali i nedopustivim javnim okupljanjima i protestima

Objavljeno:

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.669 novih infekcija koronavirusom, sa rekordnih 31,9 odsto pozitivnih testova, a infektolog Mateja Logar rekla je u utorak da je takav udeo pozitivnih testova veoma zabrinjavajući, dodajući da ne očekuje ozbiljnije infekcije Ograničenja.

Premijer Janez Janša rekao je u ponedjeljak parlamentu da će, ako se negativni trendovi nastave, društvo i ekonomske aktivnosti morati biti zatvorene. Razlog ponovnog širenja zaraze vidi u preniskoj vakcinaciji, ali i nedopustivim javnim okupljanjima i protestima, te upozorio da je širenje epidemije u Sloveniji u posljednjih nekoliko dana najbrže u Evropi.

Specijalista za zarazne bolesti Logar, koji je na čelu vladine stručne grupe za COVID-19, izrazio je nadu da neće biti potrebna nova ograničenja jer bi se trend mogao usporiti, jer će obrazovne ustanove biti zatvorene cele sledeće nedelje zbog prvih školskih raspusta ove školske godine. Onima koji će 1. novembra posetiti groblje za Dan mrtvih preporučila je uzdržanost, odnosno da to učine u krugu porodice i bez većih okupljanja i druženja.

Prema njenim rečima, bilo bi dobro da se moguća ograničenja povežu sa brojem obolelih od kovida na odeljenjima covida, odnosno kada njihov broj u zemlji pređe 150, što je 30 pacijenata više od trenutne situacije.

Broj infekcija stalno raste

Prema podacima Ministarstva zdravlja, trenutno se u bolnicama nalazi 418 pacijenata, uključujući 120 kojima je potrebno intenzivno lečenje, a samo devet odsto onih na intenzivnoj nezi je vakcinisano, rekla je Mateja Logar.

Ministarstvo zdravlja objavilo je u utorak da je 1.669 zaraženih osoba otkriveno u 24 sata sa 5.230 testova, što znači da je skoro trećina testiranih bila pozitivna. Do sada je najveći udeo pozitivnih nalaza zabeležen 28. decembra prošle godine, na vrhuncu drugog talasa epidemije, kada je 30 odsto testova bilo pozitivno.

U 24 sata zabeleženo je 1.669 novih infekcija, više nego prethodnog dana i 66 odsto više nego nedelju dana ranije, a umrla su još tri pacijenta sa COVID-19, čime je broj smrtnih ishoda među pacijentima porastao na 4.641.

Trenutno je prosečan broj potvrđenih infekcija u jednom danu sedmično 1.074 i raste, kao i 14-dnevna incidencija od 621 slučaja na 100.000 stanovnika i 13.090 aktivnih slučajeva, objavio je u utorak Slovenački institut za javno zdravstvo (NIJZ).

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.