BARIKDA U LJUBLJANI: Zbog samita i protesta Vlada Slovenije ograničila kretanje
Slovenija, Foto: Printscreen

POLICIJA NA TERENU

BARIKDA U LJUBLJANI: Zbog samita i protesta Vlada Slovenije ograničila kretanje

Odluka vlade o ograničenom kretanju na određenim područijama omogućava policiji da preduzme mere protiv grupa koje bi se okupile u oblastima na koje se zabrana odnosi

Objavljeno:

Neposredno uoči samita EU-Zapadni Balkan, koji počinje večeras na Brdu kod Kranja, slovenačka vlada je na telefonskoj sednici odlučila da danas i sutra ograniči ili zabrani kretanje u oblastima ili na javnim mestima u Ljubljani, na Bledu i Brdu kod Kranja, zbog, kako se navodi, mogućeg ozbiljnog narušavanja reda i mira.

Od jutros su u centru Ljubljane već postavljene zaštitne ograde, a na terenu su i pripadnici policije.

Slovenija je domaćin samita kao predsedavajuća Evropske unije, a dolazak predstavnika EU i zemalja Zapadnog Balkana očekuje se danas, jer je za večeras predviđena neformalna večera.

Odluka vlade o ograničenom kretanju na određenim područijama omogućava policiji da preduzme mere protiv grupa koje bi se okupile u oblastima na koje se zabrana odnosi.

Pozivajući se na nezvanične informacije, portal Slovenačke novica piše da bi policija iz bezbednosnih razloga mogla da preduzme mere i protiv nekoliko pojedinaca koji su poslednjih nedelja učestvovali u organizaciji nasilnih protesta.

Međutim, stranka Resni.ca, koja je poslednjih nedelja više puta pozivala na proteste na društvenim mrežama, smatra da je odluka vlade da ograniči kretanje nezakonita i neustavna, pa su najavili žalbu upravnom sudu.

Policija je učesnike protesta pozvala na smirenost i toleranciju.

Protest, najavljen za 15 sati, biće i pod video nadzorom.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.