RASTE BROJ NOVOZARAŽENIH U SLOVENIJI: Epidemiolozi se plaše DELTA SOJA korone!
Ilustracija, Foto: Profimedia

DVOSTRUKO VIŠE NEGO PROŠLE NEDELJE

RASTE BROJ NOVOZARAŽENIH U SLOVENIJI: Epidemiolozi se plaše DELTA SOJA korone!

U poslednje vreme ima puno "uvezenih" infekcija novim korona virusom, uglavnom posle povratka iz Španije, ali i iz Hrvatske i drugih zemalja, rekla je Čakš Jager

Objavljeno:

U Sloveniji je prošle nedelje zabeleženo 390 novih slučajeva infekcije korona virusom, skoro dvostruko više nego prethodne nedelje, pa epidemiolozi upozoravaju na moguće rizike, posebno zbog širenja dela soja u celom svetu.

Brzina širenja delta soja među zaraženima u svetu je velika, rekla je danas epidemiološkinja Nuška Čakš Jager iz Instituta za javno zdravlje, ponovo upozoravajući na slučaj 700 slovenačkih maturanata koji su putovali u Španiju, a među njima su do sada potvrđena 154 slučaja infekcije, prenela je agencija HINA.

Verujući da su maturanti zaraženi "delta sojem", što tek treba dokazati, epidemiolozi ne preporučuju putovanja u zemlje u kojima dominira ta vrsta virusa, a savetuju i protv masovnog okupljanja na koncertima i festivalima.

U poslednje vreme ima puno "uvezenih" infekcija novim korona virusom, uglavnom posle povratka iz Španije, ali i iz Hrvatske i drugih zemalja, rekla je Čakš Jager.

Naučni institut "Jožef Štefan" koji za Vladu radi na merama protiv epidemije, veruje da bi "delta varijanta" u Sloveniji uskoro mogla da postane dominantna, a epidemiološkinja Mateja Logar je navela da 20 do 28 odsto novozaraženih ima "delta soj".

Slovenačka vlada objavila je danas da su u poslednja 24 sata potvrdjene 84 infekcije, odnosno 4,6 odsto od analiziranih uzoraka bilo je pozitivno, dok je udeo pozitivnih testova dan ranije bio samo 2,1 odsto.

Podaci Ministarstva zdravlja pokazuju da se u poslednje vreme pogoršavaju i drugi epidemiološki podaci, pa je sedmodnevni prosek potvrdjenih infekcija povećan na 61 slučaj, kao i 14-dnevna incidencija infekcija na 100.000 stanovnika, koja je porasla na 29.

S druge strane, broj bolesnika u bilnicama opada, tako da ih je tamo samo 39 zaraženih korona virusom, od kojih je deset u jedinicama intenzivne nege. U poslednja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva medju pacijentima.

Bonus video:

01:30

MALI KORAK ZA NERU, A VELIKI ZA PSE U SRBIJI: Ovaj slatki mešanac je PRVI pas koji je legalno ušao u poštu!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.