JANŠA DANAS PRED EVROPSKOM UNIJOM O PRIORITETIMA SLOVENIJE! Očekuje se otvaranje BITNIH tema
Janez Janša, Foto: BETA/Tina KOSEC

novo

JANŠA DANAS PRED EVROPSKOM UNIJOM O PRIORITETIMA SLOVENIJE! Očekuje se otvaranje BITNIH tema

Druga tema će verovatno biti propust Slovenije za imenovanje slovenskih tužilaca za novoosnovano Evropsko javno tužilaštvo (EPPO)

Objavljeno:

Premijer Slovenije Janez Janša predstaviće danas Evropskom parlamentu prioritete slovenačkog predsedavanja Evropskom unijom.

Socijalisti, liberali, zeleni i levica najavili su da će na današnjoj plenarnoj sednici biti kritični, dok je Evropska narodna stranka (EPP) kojoj pripada Janša, uzdržana, prenosi STA.

Očekuje se da će na današnju raspravu uticati nedavni događaji koji su obeležili početak slovenačkog predsedavanja EU, kada je Janša prvog dana kritikovao socijaldemokrate na radnom sastanku s Evropskom komisijom na Brdu kod Kranja, nakon čega je potpredsednik Komisije Frans Timermans odbio da se slika za zajedničku fotografiju.

Usledila je zatim izjava ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa na konferenciji za novinare u petak, koja je bila posvećena slovenačkom predsedavanju, i koja je sadržala neprimerenu metaforu što je bilo protumačeno kao kritika upućena Timermansu, a to je slovenački zvaničnik kasnije negirao.

Druga tema će verovatno biti propust Slovenije za imenovanje slovenskih tužilaca za novoosnovano Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) i Janšin odnos prema medijima, kao i podrška Mađarskoj u raspravi o kontroverznom zakonu, koji prema navodima Evropske komisije diskriminiše ljude zbog njihove seksualne orijentacije.

Najveća politička grupa, EPP sa desnog centra je uzdržana, a Janša će večeras učestvovati na sastanku te poslaničke grupe, gde može da očekuje pitanja o svojoj podršci mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u debati o pravima LGBT zajednice.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.