SLOVENIJA PRED POTPUNIM OTVARANJEM: Poznato kada očekuju ulazak u "zelenu" fazu epidemije!
ilustracija, Foto: EPA/Antonio Bat

popuštanje mera

SLOVENIJA PRED POTPUNIM OTVARANJEM: Poznato kada očekuju ulazak u "zelenu" fazu epidemije!

U poslednja 24 sata zabeležen je samo jedan smrtni slučaj među obolelima, a ukupan broj smrtnih ishoda od početka epidemije prošle godine iznosi 4.335

Objavljeno:

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrdjene 83 nove infekcije korona virusom, uz rekordno nizak postotak pozitivnih testova, pa vlada najavljuje da će od 1. juna, kad se očekuje ulazak u "zelenu" fazu epidemije, ukinuti i najveći deo preostalih restrikcija.

S 1.405 testova potvrdjene su 83 zaraze, odnosno 5,9 odsto, u bolnicama je trenutno 316 obolelih, aktivnih slučajeva zaraze je trenutno 5.539, objavila je vlada, prenosi Hina.Sve manji je i broj umrlih od posledica kovida-19.

U poslednja 24 sata zabeležen je samo jedan smrtni slučaj među obolelima, a ukupan broj smrtnih ishoda od početka epidemije prošle godine iznosi 4.335.

Sedmodnevni prosek dnevnih zaraza trenutno iznosi 333, a da bi se prešlo u zelenu fazu, taj prosek mora pasti ispod 300. Očekuje se da će se to dogoditi još ove nedelje, a vlada je najavila da će od 1. juna uvesti novo ublažavanje restriktivnih mera, uz održavanje onih najosnovnijih.

Danas je počelo i dobrovoljno testiranje na korona virus učenika srednjih škola. Oni se brzim antigenskim testovima testiraju kod kuće, što će se obavljati jednom nedeljno, a u proseku se u tu akciju uključila trećina učenika, javljaju slovenački mediji.

Prema novim podacima vlade, do sada je s barem jednom dozom vakcinisano 36,5 odsto stanovništva, od čega ih je više od polovne primilo vakcinu Fajzer-Biontek.

Obe doze dobilo je do sada 19,4 odsto populacije, dok je skoro 242.000 ljudi od početka epidemije bilo zaraženo korona virusom, zbog čega se dobar deo njih smatra zaštićenima.

Ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je da će se do leta zbog povećanja količina cepiva vakcinisati ; većina stanovništva, da se nepoverenje prema vakcinaciji smanjuje, ali da kampanju ; treba nastaviti kako bi se osigurala dobra situacija pred mogući novi talas epidemije na jesen.

Bonus video:

00:37

MILJKAN KARLIČIĆ, ADVOKAT: Država Hrvatska je investirala u lobiranje i ODBRANU hrvatskih generala MILIONE EVRA!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.