SLOVENCI PODRŽAVAJU IZRAELSKU GENOCIDNU POLITIKU? Muslimanska zajednica uputila otvoreno pismo Janezu Janši!
Janez Janša, Foto: Printscreen

neverovatno

SLOVENCI PODRŽAVAJU IZRAELSKU GENOCIDNU POLITIKU? Muslimanska zajednica uputila otvoreno pismo Janezu Janši!

Organizacija podseća slovenačkog premijera i da je okidač za najnovije sukobe na Bliskom istoku bio izraelski napad na jerusalimsku džamiju Al Aksa.

Objavljeno:

Slovenačka muslimanska zajednica, manja od dve organizacije koje predstavljaju muslimane u zemlji, uputila je otvoreno pismo premijeru Janezu Janši u kojem se isticanje izraelske zastave na zgradi slovenačke vlade opisuje kao zloupotreba moći i podrška, kako tvrde, izraelskoj genocidnoj politici.

Slovenačka muslimanska zajednica poručuje da vlada može da podigne zastavu "okupatorske sile u ime svoje ideologije", ali ne i u njihovo ime i u pismu Janši navode da ih podrška Izraelu još više zabrinjava, jer se dešava u trenutku kada "izraelske vlasti vode politiku genocida i aparthejda", prenosi STA.

Organizacija podseća slovenačkog premijera i da je okidač za najnovije sukobe na Bliskom istoku bio izraelski napad na jerusalimsku džamiju Al Aksa, treću po važnosti u muslimanskom svetu, i to na kraju svetog meseca Ramazana, što je, smatraju, nezabeleženo kršenje osnovnih ljudska prava u novijoj istoriji.

U pismu Slovenačka muslimanska zajednica postavlja pitanje Janši da li mu je svejedno kako se zbog toga oseća 50.000 muslimana u Sloveniji i kakva bi njegova reakcija bila da je policija provalila u katedralu u kojoj su on i njegova porodica mirno prisustvovali nekoj hrišćanskoj verskoj ceremoniji.

„Naša zajednica vjeruje da se međunarodni sukobi moraju rešavati mirno i nenasilno. I Jevreji i Palestinci imaju pravo na postojanje, ali pre svega, istina mora imati pravo na postojanje“ zaključuje se u pismu koje je potpisao Muhamed Čerkez, predsednik odbora Slovenačke muslimanske zajednice.

Izraelska zastava podignuta je prošlog petka na zgradi vlade u Ljubljani u znak solidarnosti sa Izraelom, što je palestinski ambasador u Sloveniji Salahem Abdel Šafi najoštrije osudio, a ovaj potez slovenačkih vlasti je usledio usred najgoreg sukoba na Bliskom istoku u poslednjih sedam godina.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.