DIRLJIV PRIZOR IZ SLOVENIJE MNOGE JE RAZNEŽIO: Stručnjaci upozoravaju da ovo može biti opasno! (VIDEO)
Medved, Foto: Printscreen

vidite ovo

DIRLJIV PRIZOR IZ SLOVENIJE MNOGE JE RAZNEŽIO: Stručnjaci upozoravaju da ovo može biti opasno! (VIDEO)

Medved je zver

Objavljeno:

U poslednje vreme sve je više video snimaka običnih ljudi kako snimaju medvede dok prolaze ulicom. Jedan takav u Sloveniji privukao je veliku pažnju, a zbog povećanog broja ovih susreta Planinarsko udruženje moralo je da izda saopštenje kako postupati u takvim situacijama.

Medved je zver, ali je redovan posetilac naših šuma, tako da je važno biti svestan da boravkom u šumi dolazimo na njegovu teritoriju. On čoveka prvenstveno smatra opasnim protivnikom. Susreti sa medvedima su retki čak i u oblastima gde ih je relativno puno. Ponekad se, međutim, dogodi susret i važno je znati kako treba postupati u tim situacijama.

Neka uputstva o tome kako postupiti ako u prirodi sretnemo medveda pripremila je Planinarska asocijacija Slovenije uz pomoć saveta Šumarske službe i Ministarstva poljoprivrede.

- Medved ljude ne vidi kao plen zbog hrane, pa nikada namerno ne vreba i ne lovi ljude. O suočavanju sa čovekom ne odlučuje glad, već osećaj pretnje- kažu iz asocijacije.

Za stanovnike Dinarskih Alpa i Krasa medved je „bliski“ komšija i ponekad život s njim može biti težak. Naime, medved takođe nanosi ekonomsku štetu kada uništava košnice ili hranilišta, a ponekad i nekoga uplaši ili uznemiri ako mu pređe put.

Međutim, mnogi sanjaju o susretu sa ovom zveri, kakav je doživeo Jakob. Na području Lože, na putu iz svog sela u dolinu, naišao je na majku medveda sa dva mladunca. Ne u šumi, već na putu i sve je snimio.

Porodica medveda srećno je nastavila put u dolinu i uprkos automobilu koji je polako vozio iza njih, nije se povukla u šumu, iako je imala nekoliko prilika.

Autor snimka rekao je da je to jedina putna veza između njegovog sela i doline.

- Selo u kojem živim je kilometar dalje od mesta susreta. Na ovom području je izuzetno veliki broj medveda, tako da ova porodica medveda nije jedina u ovom delu i susreti sa različitim medvedima dešavaju se i nekoliko puta nedeljno- rekao je on.

Kako dodaje, zbog mirne reakcije medveda imao je vremena da uključi kameru na telefonu i s dovoljno velike daljine snimi medveda i medvediće.

- Zaustavio sam se nekoliko puta i čekao da se medved povuče, jer je imao mogućnost da pobegne u svim pravcima, ali je nastavio put niz ulicu - objašnjava on.

Mnogi su ga u komentarima ispod njegove objave na Fejsbuku napali jer je sve vreme jurio porodicu medveda i snimao je.

- Moja deca su ovim putem išla u školu zroz celu osnovnu školu, po lepom vremenu ponekad su prepešačila deo puta. Dakle, to nije safari, kako neki misle, mi ovde živimo i koegzistiramo s medvedima- rekao je autor koji je bio vidno pogođen komentarima.

Planinari iz udruženja medvede opisuju kao životinju koja jako dobro čuje i još bolje miriše.

- Zbog toga je veoma teško iznenaditi medveda i neprimetno mu prići. Međutim, susreti se i dalje dešavaju, inače prilično retko i samo u određenim slučajevima - ako priđete medvedu tiho i iz pravca vetra (kada nas medved ne može čuti ili osetiti naš miris) ako ga iznenadimo dok kopa panjeve, okreće kamenje i drugu hranu, ili ako medveda iznenadimo sa mladuncima - objašnjavaju u planinarskom društvu.

Najnapetije je kada sretnemo medveda sa mladuncima. U to vreme, ishod susreta može u velikoj meri da zavisi od ponašanja osobe. Stručnjaci upozoravaju da medved napada samo ako se oseća izuzetno ugroženim.

Međutim, medved može da napadne i kada pomisli da čovek ugrožava mladunče, piše 24ur.

Iz udruženja kažu da ukoliko sretnete medveda, važno je da izbegavate bilo šta što bi medvedu dalo utisak da ste napadač. Iako biste radije odmah pobegli, bolje je da ne pravite brze i oštre pokrete. Najbolje je stajati mirno i početi polako se povlačite i bez brzih i naglih pokreta. Kada je udaljenost između vas i medveda kritična, odnosno kada se medved oseti ugroženim, verovatno će pokušati da vas uplaši i napadne.

- Ukoliko se medved podigne na zadnje noge, ne znači da će odmah da napadne. Medved ima loš vid i kada čuje ili nanjuši nešto čudno, uspravi se na noge kako bi bolje sagledao situaciju. Uprkos pretećem ponašanju, medved neće preći iz očiglednog u stvarni napad ukoliko ga dodatno ne isprovocira ponašanje koje on smatra agresivnim - kažu iz udruženja.

Oni takođe savetuju da kada šetate kroz šumu u kojima postoje medvedi da to činite uz pratnju psa, kao i da prilikom šetnje pravite što veću buku jer time upozoravate medveda da ste u blizini. Poželjno je i da izbegavate staze na kojima su ostali medveđi tragovi, kao i da ukoliko vidite napuštene mladunce nikako ne prilazite njima čak i kada izgledaju bezopasno. Izbegavanje jazbina u kojima sumnjate da medvedi borave takođe se podrazumeva.

Bonus video:

01:28

POGLEDAJTE NEOBIČAN SUSRET NA TARI: Medved turistima ušetao u dvorište (VIDEO)

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.