PANDEMIJA POKOSILA INDUSTRIJU OGLAŠAVANJA: Bruto iznos u Sloveniji pao na 980 miliona
Advertajzing industrija, Foto: Printscreen/Youtube

posledice pandemije

PANDEMIJA POKOSILA INDUSTRIJU OGLAŠAVANJA: Bruto iznos u Sloveniji pao na 980 miliona

Mediana napominje da nisu analizirani svi digitalni mediji ili radio stanice, odnosno da je anketa obuhvatila samo šest najpopularnijih radio stanica

Objavljeno:

Bruto iznos oglašavanja u Sloveniji pao je za 11 procenata na 980 miliona evra u 2020. godini, jer je pandemija kovid-19 pogodila agvertajzing industriju na globalnom nivou.

Najveći oglašivači u toj zemlji bili su maloprodani lanci Špar Slovenija, Merkator i Lidl Slovenija, prema podacima sa slovenačkog tržišta i istraživačke agencije Mediana.

Još dva trgovca na malo, Hofer i Engrotuš, svrstali su se među prvih deset oglašivača, a iz agencije Mediana ističu da su prodavnice prehrambene robe jedan od malog broja sektora koji su normalno radili tokom lokdauna.

Telekomunikacioni provajderi su bili još jedan snažan sektor u pogledu oglašavanja, a pratile su ih farmaceutske kompanije i pružaoci finansijskih usluga.

Međutim, medijski udeli u tržišnom kolaču su ostali nepromenjeni u odnosu na 2019. godinu, pri čemu tv stanice dominiraju sa udelom od 82 posto, ostavljajući daleko iza sebe štampane medije (8,0%), slovenačke digitalne medije (4,0%), i oglašavanje na otvorenom prostoru (outdoor) i radio stanice koji su držali po 3,0 procenta tržišta.

Mediana napominje da nisu analizirani svi digitalni mediji ili radio stanice, odnosno da je anketa obuhvatila samo šest najpopularnijih radio stanica.

Sve tv stanice zajedno emitovale su gotovo 65 miliona sekundi reklama ili oglasa, što je ekvivalentno iznosu odi 49 sati reklamiranja dnevno.

Mada je to oko dva sata više emitovanja nego 2019. godine, finansijski rezultat je za 10 odsto manji, što je Medianu navelo na zaključak da su se oglašavači opredeljivali za programe gde su cene oglašavanja bile niže.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.