GLASANJE O NEPOVERENJU VLADI PRED SLOVENAČKIM PARLAMENTOM: Vanredna sednica zakazana za ponedeljak!
Parlament/ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

odluka

GLASANJE O NEPOVERENJU VLADI PRED SLOVENAČKIM PARLAMENTOM: Vanredna sednica zakazana za ponedeljak!

Za izglasavanje nepoverenja vladi potrebna je podrška najmanje 46 od 90 poslanika.

Objavljeno:

Slovenački parlament odlučivaće u ponedeljak o predlogu opozicije za izglasavanje nepoverenja vladi Janeza Janše.

Vanredna sednica na kojoj će se raspravljati i odlučivati o predlogu opozicione Koalicije ustavnog luka (KUL) da se sadašnjoj vladi izglasa nepoverenje, a za mandatara nove imenuje predsednik Demokratske stranke penzionera (DESUS) Karl Erjavec, počinje u ponedeljak ujutro, a posle rasprave uslediće tajno glasanje, prenela je Hina.

Lideri opozicije u sredu su podneli zahtev za glasanje o nepoverenju vladi i imenovanju Erjavca za novog mandatara. Opozicija tvrdi da sadšanja vlada loše upravlja epidemijom korona virusa, nanosi štetu državi jer je spoljnopolitičkim potezima udaljava od liberalnodemokratskog jezgra EU i krši načela vladavine prava i potkopava institucije nadzora.

Janša je odbacio kritike i rekao da njegova vlada i dalje ima parlamentarnu većinu i da će se to potvrditi. On je opoziciju optužio za destabilizaciju države u vreme pandemije kovida-19 i pred skorašnji početak slovenačkog predsjedavanja EU, u drugoj polovini godine.

Za izglasavanje nepoverenja vladi potrebna je podrška najmanje 46 od 90 poslanika.

Procenjuje se da opozicija nema šanse za uspeh ako je ne podrže i neki disidentski poslanici iz vladajuće koalicije, pri čemu se posebno računa na poslanike Stranke modernog centra (SMC), koji su u nekim prilikama izjašnjavali protiv nekih poteza i mera Janšine vlade.

Ako bi vladi i premijeru bilo izglasano nepoverenje, a ; Erjavec bio imenovan novim mandatarom, vlada u ostavci ostaje da obavlja tekuće poslove sve do imenovanja ministara u novoj vladi.

U slučaju da Janšina vlada održi većinu, stranke u njoj najavljuju rekonstrukciju u kojoj bi se bolje izbalansirao uticaj tri koalicione stranke, Slovenske demokratske stranke (SDS), Stranke modernog centra (SMC), i hrišćansko-demokratske Nove Slovenije (NSI).

I Janša i Erjavec smatraju se političkim veteranima. Erjavec je bio Janšin koalicioni partner i ministar u više vlada, medju ostalim na mestima ministra spoljnih poslova i ministra obrane.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.