U BLIZINI SRBIJE NALAZI SE JEDAN OD NAJODRŽIVIJIH GRADOVA SVETA: Ovo je ponos i dika te zemlje!
Ljubljana, među najočuvanijim gradovima na svetu, Foto: Print Screen Youtube

slovenija

U BLIZINI SRBIJE NALAZI SE JEDAN OD NAJODRŽIVIJIH GRADOVA SVETA: Ovo je ponos i dika te zemlje!

Slovenačka prestonica je pohvaljena zbog toga što u njoj može da se živi, "izuzetno je čista i sve je zelenija", prenosi slovenačka agencija STA

Objavljeno:

Kako je jedan poznati izdavač turističkih vodiča "Lounli planet" sastavio listu osam najodrživijih gradova na svetu, među njima se našla i Ljubljana, prestonica Slovenije.

Slovenačka prestonica je pohvaljena zbog toga što u njoj može da se živi, "izuzetno je čista i sve je zelenija", prenosi slovenačka agencija STA. U članku se napominje da je Ljubljana bila prvi evropski grad koji je za cilj postavio da bude bez ikakvog otpada, kao i da je preko 10 hektara centra grada pešačka zona. Navodeći prednosti Ljubljane, "Lounli planet" takođe piše da novi "najsavremeniji sistemi upravljanja otpadom znače da grad šalje 80 odsto manje otpada na deponiju nego što je to činio 2008. godine - sa ciljem da se to do 2025. smanji na samo 60 kilograma godišnje po osobi". Na spisku su se našli i Kopenhagen, Portland, Singapur, Lisabon, Bengaluru, Vankuver i San Francisko.

(Espreso.co.rs/B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.