PACIJENTU OBOLELOM OD KOVIDA PRESAĐENA PLUĆA: Istorijski momenat, dr Štupnik otkrio detalje
Presadili pluća, Foto: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT

SPAŠEN

PACIJENTU OBOLELOM OD KOVIDA PRESAĐENA PLUĆA: Istorijski momenat, dr Štupnik otkrio detalje

Slovenačkim lekarima uspela je složena operacija presađivanja pluća mlađem pacijentu obolelom od kovida 19 kom su zbog te opasne bolesti otkazala pluća, objavio je u utorak ljubljanski Univerzitetski klinički centar (UKC).

Objavljeno: 18:31h

Prema rečima šefa Odseka za torakalnu hirurgiju i najuglednije slovenačke zdravstvene ustanove Tomaža Štupnika, do uspešne transplantacije došlo je pre deset dana, a reč je o prvom presađivanju pluća zbog posledica kovida 19.

Muškarcu ovim zahvatom spašen život

Operativni zahvat kojim je spašen život 34-godišnjem muškarcu, nepušaču koji je pre zaraze novim koronavirusom bio zdrav, osim što je imao blagi oblik astme, trajao je deset sati, a pacijent se sada nalazi u Centru za intenzivnu negu i u stabilnom je stanju.

Inače, reč je o već 16. operaciji presađivanja pluća u Sloveniji ove godine.

Muškarac se, kako su pojasnili lekari u UKC-u, najpre od kovida 19 lečio u jednoj od regionalnih bolnica, ali s obzirom na to da nije bilo pomaka, u jednom je trenutku morao biti hitno prebačen u Ljubljanu. Nakon mesec dana dočekao je transplantaciju pluća.

Pacijenta sada, po tumačenju njegovih lekara, čeka višemesečna rehabilitacija jer mora da ojača snagu mišića koji su u mesec i po, koliko je trajalo njegovo teško stanje, izgubili većinu svoje snage.

Najpre mora da ojača mišiće važne za disanje kako bi mogao da diše samostalno, a onda i ostale kako bi se mogao da se vrati u normalan život, naveli su lekari UKC-a koji su učestovali i u operaciji.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.