LOVCI NA MIGRANTE IZ SLOVENIJE NAPRAVILI FRKU S HRVATIMA! Vežbaju na 20 km od granice, NIKO NEMA POJMA KO SU!
Civilna inicijativa, Foto: Screenshot/Facebook/Štajerska VARDA

bezbednost zemlje

LOVCI NA MIGRANTE IZ SLOVENIJE NAPRAVILI FRKU S HRVATIMA! Vežbaju na 20 km od granice, NIKO NEMA POJMA KO SU!

Generalna direktorka slovenačke policije i tamošnje ministarstvo pravosuđa poručuju da je to nedopustivo

Objavljeno:

Javnost u Sloveniji je šokirana i uspaničena zbog maskiranih muškaraca koji vežbaju u vojnom kampu 20 kilometara od granice sa Hrvatskom.

Fotografije 30-ak uniformisanih muškaraca, od kojih su neki maskirani, vojnih šatora, replika naoružanja, noževa, koje su objavljene u slovenačkom Delu, uspaničile su slovenačku političku i društvenu javnost.

Generalna direktorka slovenačke policije i tamošnje ministarstvo pravosuđa poručuju da je to nedopustivo, a slovenački premijer sa godišnjeg odmora umiruje naciju rečima da je Slovenija bezbedna zemlja, prenosi Jutarnji list.

Ljubljansko Delo ovih je dana objavilo reportažu iz trening kampa Štajerske straže, samoorganizovane grupe ljudi koja se uvežbava po vojnim pravilima za "konflikte koji su neminovni", i za koje njihov vođa Andrej Šiško tvrdi da oni nisu nikakva paravojna jedinica.

Šiško je okupio 45 pripadnika Straže i odveo ih na trodnevno kampovanje i uvežbavanje na prostor Kozja kod Podčetrtka, 20-ak kilometara od granice sa Hrvatskom, a kamp je formiran na privatnom zemljištu i prijavljen je policiji od koje je dobio dozvolu za tu aktivnost.

Novinar Dela, koji je bio sa pripadnicima Straže u njihovom kampu, tvrdi kako ga zabrinjava činjenica da policija ni jednom u tri dana nije obišla kamp i proverila šta se tamo događa.

"Dodatni problem su maskirane osobe. Tvrde kako su maskirani jer bi mogli imati problema na poslu ako se vide njihova lica. Znači li to da rade u državnoj službi? Vojsci ili policiji?", zapitao se novinar navodeći da nije dobio odgovor.

Štajerska straža treninge ima svaki mesec, a na pitanje ko ih finansira, novinar kaže da je to potpuna nepoznanica.

Na području kampa bilo je raspoređeno petnaestak potpuno novih šatora, a pripadnici Straže imali su takođe nove gornje delove maskirnih odora, dok su im na rukavima našivene ruske zastave.

Tokom boravka u kampu, osim jedne vazdušne puške, novinar Dela nije video pravo oružje, već replike pravog naoružanja.

Pripadnici jedinice i njen vođa Šiško nisu želeli da odgovaraju na pitanja da li je razlog njihovog okupljanja zapravo borba protiv migranata koji u sve većem broju ilegalno ulaze u Sloveniju.

Ipak, list navodi da je Štajerska straža sasvim sigurno deo antiimigrantskog pokreta koji je sve jači u Sloveniji, posebno u području uz granicu s Hrvatskom.

Zbog ilegalnih ulazaka migranata iz Hrvatske u Sloveniju na tim područjima osnovane su seoske straže čiji pripadnici, između ostalog, obilaze granicu s Hrvatskom i policiji javljuju sve što im je sumnjivo.

Članovi seoskih straža istovremeno su i pripadnici Štajerske straže, ali u obilazak granice idu u civilnoj odeći i nenaoružani, a te seoske straže institucionalizovane su kroz građanskea udruženja.

U Brežicama tako postoji Civilna inicijativa za obezbeđivanje južne štajerske granice, a jedan od njenih osnivača je i Darko Pajk, član Štajerske straže.

Zanimljivo da je upravo Civilna inicijativa iz Brežica zaključila kako policija i vojska više ne mogu delotvorno da zaštitite granicu prema Hrvatskoj pa od slovenačkog ministarstva odbrane traže da u nadzor granice uključe i pripadnike Štajerske straže.

Osim u Brežicama, organizacije sa ciljem nadzora granice i lociranja ilegalnih migranata osnovane su u Črnomelju i Ilirskoj Bistrici, a sve one na svojim Fejsbuk stranicama objavljuju fotografije sumnjivih automobila za koje smatraju da ilegalno prevoze migrante i pozivaju na potpisivanje peticija protiv migrantskih centara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.