GRANICA IZMEĐU OVE 2 ZEMLJE ĆE MOĆI DA SE PREĐE SAMO PO NOVOM PRAVILU: Srbi, ovo morate dobro da ZAPAMTITE
Granični prelaz u Sloveniji, Foto: Tamara Trajković

promene

GRANICA IZMEĐU OVE 2 ZEMLJE ĆE MOĆI DA SE PREĐE SAMO PO NOVOM PRAVILU: Srbi, ovo morate dobro da ZAPAMTITE

Slovenačka Vlada odlučila je danas da od subote uvodi kontrolu na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom zbog straha od terorizma uzrokovanim sukobima između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze

Objavljeno:

Granica između Slovenije i Hrvatske moći će da se pređe samo tamo gde za to postoje označeni granični prelazi, izjavio je direktor slovenačke Uprave policije Marko Gašperlin.

Govoreći o tome kako će funkcionisati granični prelazi između Slovenije i Hrvatske, rekao je da će građani EU moći normalno da pređu sve granične prelaze, dok će državljani trećih zemalja moći da pređu samo 14 prelaza - 12 sa Hrvatskom i dva sa Mađarskom - i osam železničkih prelaza na kojima će biti selektivne policijske kontrole.

Slovenija
Slovenijafoto: EPA-EFE/Tamas Soki, Ilustracija

Šta ako pogrešite prelaz?

Među tim prelazima navode se Dolga vas, Pince, Obrežje, Metlika, Gruškovje, Dragonja, te železnički Hodoš, Lendava i Dobova. Ceo popis znaće se danas.

- Ako se neko nađe na pogrešnom graničnom prelazu, mi ćemo ga preusmeriti. U suprotnom, policija ima mogućnost da izrekne upozorenje ili sankcije prema Zakonu o prelasku državne granice - pojasnio je Gašperlin.

Kako bi olakšali život ljudima s obe strane granice, opet će se aktivirati dozvole za slobodan prelaz koje su nekad imali državljani obe zemlje koji žive uz granicu.

Evropska unija
Evropska unijafoto: Profimedia

Kontrole minimum deset dana

Podsetimo, Slovenačka Vlada odlučila je danas da od subote uvodi kontrolu na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom zbog straha od terorizma uzrokovanim sukobima između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze.

Mere kontrole trajaće 10 dana, sa mogućnošću da taj rok bude produžen.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je ranije danas na sednici Vlade da je reč o privremenim merama koje uvodi već devet država članica EU.

- Šengen nije gotov, ali ima problem. Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migracijskih trendova i procena o pojačanim bezbednosnim pretnjama zbog terorizma - naveo je Plenković.

Bonus video:

03:29

OVO ŠTO JE IZRAEL URADIO TO U SVETU MOŽE DA URADI JOŠ SAMO JEDNA DRŽAVA! Španović: To je mnogo teška stvar!

(Espreso / Blic / Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.