BAGERI, HELIKOPTERI, MONTAŽNI MOSTOVI: Slovenija zahteva tešku mehanizaciju, aktiviran mehanizam civilne zaštite EU
Slovenija, Foto: Printscreen/Facebook/PGD Mengeš

poplave

BAGERI, HELIKOPTERI, MONTAŽNI MOSTOVI: Slovenija zahteva tešku mehanizaciju, aktiviran mehanizam civilne zaštite EU

Slovenija je zatražila opremu i kroz mehanizam kojim upravlja Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe, saopštila je Vladina kancelarija za komunikacije (UKOM)

Objavljeno:

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič saopštio je danas da je EU na zahtev Slovenije pokrenula Mehanizam civilne zaštite, zbog poplava koje su pogodile tu zemlju. Lenarčić je na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter naveo da su Sloveniji potrebni teška mehanizacija sa operaterima i montažni privremeni mostovi.

"Lista potreba koju je Slovenija sastavila već je poslata zemljama članicama EU", napisao je na Lenarčić.

Kako je javila slovenačka agencija STA, spasilački napori u većini područja u Sloveniji pogođenim poplavama prebacuju se u fazu obezbeđivanja osnovnih uslova za život i komunikaciju.

Slovenija je zatražila opremu i kroz mehanizam kojim upravlja Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe, saopštila je Vladina kancelarija za komunikacije (UKOM).

Kao deo Mehanizma civilne zaštite EU, Slovenija traži deset bagera guseničara do 7,5 tona, deset bagera guseničara do 17,5 tona i deset bagera guseničara preko 17,5 tona, svi sa inženjerskim timovima.

Slovenija
foto: Printscreen/youtube/24sata/Reuters

Slovenija je od EU zatražila i deset bagera utovarivača, 30 vozila specijalizovanih za upravljanje vodotocima, uključujući inženjerske timove i 20 montažnih privremenih mostova do 40 metara dužine.

Zatražila je pet transportnih helikoptera nosivosti od najmanje pet tona, 200 vojnika za zadatke zaštite, spasavanja i pomoći i 20 montažnih privremenih mostova do 40 metara dužine.

Pomoć se koordinira preko Uprave za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama, koja je u stalnom kontaktu sa dva centra za koordinaciju pomoći u Briselu, saopštio je UKOM.

Saniran oštećeni nasip na Muri

Vatrogasne i helikopterske ekipe u Sloveniji uspele su danas da saniraju oštećeni nasip na reci Muri u blizini sela Dolnja Bistrica, a nekoliko stotina meštana vratilo se u svoje kuce.

Slovenački vojni helikopter i helikopter koji je poslala Hrvatska postavili su betonske blokove duž oštećenog nasipa u dužini od 20 metara, javila je slovenačka agencija STA.

Slovenački ministar odbrane Marjan Šarec posetio je danas to područje, navodeći da su ekipe radile cele noći nakon što je nasip probijen u subotu.

Šarec je pohvalio snage civilne zaštite u regionu i upozorio građane da se ne približavaju nasipu.

Ministar je istakao da je u pomoć Sloveniji prvi stigao hrvatski helikopter, a da i Mađarska šalje helikopter i inženjerski tim.

Trenutno se voda ispumpava iz poplavljenih kuća, a džakovi sa peskom se postavljaju duž nasipa radi zaštite, jer se strahuje od poplava duž cele reke Mure.

Hidrolog Janez Polajnar rekao je ranije danas da je Mura pri ulasku u Sloveniju u Gornjoj Radgoni jutros dostigla rekordnu zapreminu od više od 1.450 kubnih metara.

Očekuje se da će vodene mase proći kroz Sloveniju u naredna 24 sata.

00:26

Vesna de Vinči u sred oluje istrčala napolje

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.