NEVREME STIGLO U SLOVENIJU: Bujice vode nose sve pred sobom, NAJGORE TEK PREDSTOJI, snimci su zabrinjavajući!
Poplave u Sloveniji, Foto: Printscreen/Facebook/Neurje.si

VREMENSKA NEPOGODA

NEVREME STIGLO U SLOVENIJU: Bujice vode nose sve pred sobom, NAJGORE TEK PREDSTOJI, snimci su zabrinjavajući!

Najviše kiše palo je na jugu podnožja Julijskih Alpa i na području prema Gorenjskoj i Koruškoj i na području prema Gorenjskoj i Koruškoj

Objavljeno:

U pojedinim delovima Slovenije sinoć je počela obilna kiša, a slovenačka Agencija za životnu sredinu (Arso) izdala je crveno upozorenje za severni deo zemlje.

Najviše kiše palo je na jugu podnožja Julijskih Alpa i na području prema Gorenjskoj i Koruškoj.

U tim krajevima je već tokom noći palo između 100 i 200 litara kiše po kvadratnom metru, što je ravno mesečnoj količini padavina, izjavio je meteorolog Brane Gregorčič za Radio Sloveniju.

On je dodao da, međutim, na moru i u Beloj Krajini nije pala ni kap kiše.

- Danas smo pooštrili upozorenje za severni deo na crveno, obilnijih pljuskova biće tokom današnjeg dana, a takođe i tokom noći. Težište padavina će se preneti sa zapada na istok, gde ponegde još nije ni padala kiša - rekao je Gregorčič.

Najviše problema bilo je u oblasti Koruške i Gorenja, gde u pojedinim delovima već ima poplava, a ponegde kreću i odroni.

Tokom dana i sutra očekuje se izlivanje reka i na istoku zemlje.

Kako je saopšteno iz saobraćajno-informacionog centra, zbog posledica nevremena zatvoreni su pojedini putevi.

Stižu apokaliptični prizori

Zbog obilne kiše, koja od četvrtke večeri stvara neugodnosti u nekim delovima Slovenije, brojne vatrogasne snage na delu su cele noći. Prema podacima slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje, u posljednjih 12 sati zabeleženo je više od 1000 nesreća, a u pomoć su pristigli vatrogasci iz 168 vatrogasnih stanica.

Ljudi su morali da budu evakuisani iz tri logora. Na pojedinim mestima u Štajerskoj oglasila su se upozorenja sirene zbog opasnosti od poplava, prenosi Delo.

I stanovnike širom Koruške probudile su jutros sirene zauzbunu.

Kao što možete videti na video snimcima, bujice u nekim delovima Slovenije nose automobile.

Vatrogasci su uglavnom noću ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata, zaštitili nekoliko klizišta, uklonili smeće ispod mostova i spasili potopljena vozila sa poplavljenih kolovoza, navodi se u izveštaju Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spasavanje.

Mnogi putevi su zatvoreni zbog posledica nevremena, poplava, nanosa peska i blata, klizišta. Gorenjska autocesta, čvor Lešće prema Karavankama i Gorenjska autocesta, čvor Brnik prema Ljubljani su zatvoreni.

Trenutno je, zbog poplava i velikog broja zatvorenih puteva, saobraćaj na autoputu Gorenja između Kranja i čvora Ljubljana - Brod dozvoljen i za vozila bez vinjete, prenosi 24ur.

Zbog nevremena trenutno je u toku veći obim intervencija na području opštine Idrija. Aktiviraju se klizišta, pojedini putevi su već poplavljeni, između ostalog, neprohodan je put Idrija-Spodnja Idrija.

Šef regionalnog informativnog centra Gorenjske Matej Kodrič rekao je da je pokrenuto 15 klizišta, da su mnogi putevi neprohodni, kao i da su poplavljeni podrumi stambenih i industrijskih objekata.

Na severu Primorske, poplavljene su kuće, a pokrenula su se i mnoga klizišta.

Dolina Kanomlja je odsečena jer su svi putevi koji vode do tamo neprohodni, javio je slovenački radio.

Protok Drave na granici sa Austrijom poslednjih sati naglo je rastao, a protok Meže pred ušćem u Dravograd je oko 350 metara kubnih u sekundi.

Bonus video:

01:57

OLUJA

(Espreso/Jutarnji list/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.