PARIRA TOSKANI I NALAZI SE SAMO 6 SATI VOŽNJE OD BEOGRADA: Ovo selo je za GURMANE i ljubitelje VINA (FOTO)
Foto: matej kastelic / Panthermedia / Profimedia

prelepo mesto koje oduzima dah

PARIRA TOSKANI I NALAZI SE SAMO 6 SATI VOŽNJE OD BEOGRADA: Ovo selo je za GURMANE i ljubitelje VINA (FOTO)

Mesto za mir, odmor i beg iz grada

Objavljeno: 22:22h

Upustite se u avanturu u jednoj od najlepših i najzelenijih zemalja na svetu i otkrijte slovenačku Toskanu, koja će vas ostaviti bez teksta.

Selo Šmartno oduzima dah

Živopisan krajolik Brda naziva slovenskom Toskanom, a u ovom kraju se posebno ističe selo Šmartno, koje je smešteno na brežuljku.

Selo se prvi su put spominje u istorijskim spisima još 1317. godine, a na ovom vidikovcu je u prvoj polovini 16. veka na ostacima rimskog uporišta podignuta srednjovekovna tvrđava sa jakim odbrambenim bedemima protiv turskih provala.

Selo Šmartno
Selo Šmartnofoto: matej kastelic / Panthermedia / Profimedia

Zatim je selo opasano zidinama i ojačano kulama zbog čega je postalo važna strateška tačka uz granicu između Mletačke Republike i Austrije.

Ovde su nekada imali posede i Gorički grofovi, ali nakon smrti poslednjeg sve je nasledio habsburški car Maksimilijan.

Kuće u selu koncentrisane su oko crkve svetog Martina, najveće župne crkve u Brdima, sa nekadašnjom fortifikacijskom kulom kao crkvenim tornjem. Među uskim uličicama između starih kuća koje i danas svedoče o srednjovjekovnoj arhitekturi smestila se i Briska kuća u kojoj se nalazi manji muzej, a celo selo je spomenik kulture zbog svoje velelepne graditeljske baštine.

Osim što je poznato kao oaza mira i tišine, Šmartno je na glasu i zahvaljujući neverovatnom pogledu koji se iz njega proteže, a zbog kojega ga i uspoređuju sa čuvenom italijanskom regijom.

Od vinograda do brojnih pešačkih staza, kao što je Alpi Adria, i dvoraca, ovo selo nudi mnogo toga i idealna je destinacija za prolećni izlet, a svojim gastronomskim tajnama, kako navodi Miss7, će da razmazi sve gastro entuzijaste.

Hrana i vino igraju važnu ulogu u turističkoj ponudi ovog sela, pa u restoranima mogu da se pronađu brojna fina jela sa naglaskom na svežim, sezonskim i lokalnim namirnicama.

Vinski turizam igra veliku ulogu, pa su dostupne i brojne terase koje gledaju na okolna brda i vinograde, ali i na stari grad sa tornjevima i udaljene planine.

(Espreso / BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.