SVE VIŠE IZAZOVA U SVETU: Predsednik Kine Si Đinping razgovarao sa liderima Francuske i Nemačke
Ilustracija, Foto: Kineska medijska grupa

GLOBALNE PROMENE

SVE VIŠE IZAZOVA U SVETU: Predsednik Kine Si Đinping razgovarao sa liderima Francuske i Nemačke

Si je rekao da je važno da dve strane unaprede dijalog, ostanu posvećene saradnji i promovišu stabilan i održiv napredak odnosa Kine i EU

Objavljeno:

Kineski predsednik Si Đinping imao je juče virtuelni samit sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Si je istakao da su kombinovani uticaji velikih globalnih promena i pandemije, neviđeni u prošlom veku, doneli više globalnih izazova na koje treba da se reaguje kroz globalnu saradnju.

Napomenuvši da Kina i EU dele mnogo zajedničkih mišljenja o promovisanju mira, razvoju i unapređenju saradnje, Si je rekao da “moramo da preuzmemo svoju odgovornost kako bismo doneli više stabilnosti i izvesnosti turbulentnom i promenljivom svetu”.

Si je rekao da je važno da dve strane unaprede dijalog, ostanu posvećene saradnji i promovišu stabilan i održiv napredak odnosa Kine i EU.

Kineski razvoj će stvoriti širi prostor za saradnju Kine i EU, rekao je Si i dodao da dve strane moraju, po principu obostrane koristi, dalje produbljivati zelena i digitalna partnerstva, kao i praktičnu saradnju u različitim oblastima.

Dve strane treba da nastave da podržavaju multilateralizam i unapređuju veliku globalnu agendu, dodao je Si.

Makron i Šolc čestitali su Kini na uspešnoj organizaciji Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, rekavši da se svet suočava sa mnogim izazovima, a da će pojedinčna akcija bez saradnje samo pogoršati stvari.

Evropa ceni važnu i pozitivnu ulogu Kine u globalnim poslovima i spremna je da se angažuje u bliskoj saradnji sa Kinom kako bi se zajednički borili protiv

velikih globalnih izazova poput klimatskih promena i onih u javnom zdravstvu, rekli su evropski lideri.

Dvojica lidera su rekli da je EU spremna da radi sa Kinom na uspešnoj organizaciji samita EU-Kina i da unapređuje odnose između Francuske i Kine, kao i između Nemačke i Kine. Lideri su razmenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Ukrajini.

Makron i Šolc su podelili svoje ocene i stavove o trenutnoj situaciji u Ukrajini, rekavši da se Evropa suočava sa najgorom krizom od Drugog svetskog rata. Francuska i Nemačka podržavaju postizanje rešenja kroz pregovore i davanje šanse miru, istakli su oni.

Dvojica lidera su se zahvalili Kini na inicijativi u vezi sa humanitarnom situacijom i rekli da su dve zemlje spremne da ojačaju komunikaciju i koordinaciju sa Kinom kako bi unapredile razgovore za mir i sprečile dalju eskalaciju situacije koja bi mogla da dovede do veće humanitarne krize. Si je istakao da je trenutna situacija u Ukrajini zabrinjavajuća, a da je Kina duboko ožalošćena zbog ponovnog izbijanja rata na evropskom kontinentu. „Kina smatra da se suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja moraju poštovati, ciljevi i principi Povelje UN moraju biti u potpunosti poštovani, legitimne bezbednosne brige svih zemalja moraju biti ozbiljno tretirane i svi napori koji doprinose mirnom rešenju kriza mora biti podržani“, naveo je Si. Najvažniji zadatak u ovom trenutku je sprečavanje eskalacije situacije kako se ne bi otimala kontroli, naglasio je.

Kina pohvali posredničke napore Francuske i Nemačke u Ukrajini, rekao je Si, dodajući da će Kina ostati u komunikaciji i koordinaciji sa Francuskom, Nemačkom i EU, te će aktivno raditi zajedno sa međunarodnom zajednicom prema potrebama svih uključenih strana.

Potrebno je da zajednički podržimo mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine i da ohrabrimo dve strane da zadrže zamah pregovora, prevaziđu poteškoće, nastave razgovore i dovedu do mirnih ishoda, naglasio je Si. Moramo da pozovemo na maksimalnu uzdržanost kako bi se sprečila ogromna humanitarna kriza, rekao je Si, dodajući da je Kina iznela inicijativu od šest tačaka o humanitarnoj situaciji u Ukrajini i da je spremna da Ukrajini obezbedi dalje isporuke humanitarne pomoći.

„Moramo da radimo zajedno na smanjenju negativnog uticaja krize“, rekao je Si, „Da će relevantne sankcije uticati na globalne finansije, energetiku, transport i stabilnost lanaca snabdevanja, i opteretiti globalnu ekonomiju koja već trpi velike posledice pandemije. Ovo nije ni kome interesu”, istakao je Si. Moramo aktivno da promovišemo viziju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti, rekao je Si.

Kina podržava Francusku i Nemačku u unapređenju gradnje uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog okvira za interese i trajnu bezbednost Evrope, rekao je on.

„Kina rado vidi ravnopravni dijalog između EU, Rusije, Sjedinjenih Država i NATO-a“, dodao je Si.

Lideri su takođe razmenili mišljenja o iranskom nuklearnom pitanju.

(Espreso/Kineski radio Internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.