PEKING: Otvoreno Peto zasedanje Svekineskog narodnog kongresa 13. saziva
Ilustracija, Foto: :Kineski radio internacional

kina

PEKING: Otvoreno Peto zasedanje Svekineskog narodnog kongresa 13. saziva

Cilj o ekonomskom rastu vodi račun o stabilizovanju zapošljavanja, zaštiti života naroda i o prevenciji krize

Objavljeno:

Peto zasedanje Svekineskog narodnog kongresa 13. saziva je svečano otvoreno danas u 9.00 časova u Domu naroda u Pekingu. Otvaranju su prisustvovali predsednik Kine Si Đinping, drugi partijski i državni lideri i skoro 3.000 poslanika Kongresa.

Na otvaranju, kineski premijer Li Kećijang je podneo izveštaj o radu Vlade, prenosi Kineski radio internacional.

U izveštaju se navodi da je u Kini vrednost smanjenja poreza premašila jedan bilion juana prošle godine. Odloženo plaćanje poreza sprovođeno je za mala i srednja preduzeća, termoelektrane i toplane. Praksa pokazuje da je smanjenje poreza najefektivniji način za pomoć preduzećima. Nova preduzeća, koja su se pojavila na tržištu od 2013. godine, platila su 4,76 biliona juana poreza prošle godine.

Kina je prošle godine ojačala poljoprivrednu proizvodnju, obezbedila ponudu poljoprivrednih materijala i dala 20 milijardi juana subvencije poljoprivrednicima koji uzgajaju žitarice. Kina je takođe unapredila ruralnu revitalizaciju i odredila još 160 seoskih okruga za revitalizaciju.

U izveštaju je navedeno da treba reformisati sistem prevencije i kontrole bolesti. Češće bolesti i drugi ambulantni troškovi su uključeni u obim nadoknade zdravstvenog osiguranja, a stopa direktnog obračuna troškova hospitalizacije u pokrajinama dostiže 60 odsto.

Kineski premijer Li Kećijang je u izveštaju o radu vlade ukazao da se razvoj Kine suočava sa više rizika i izazova. Kina mora da savlada teškoće. Temelj kineskog dugoročnog ekonomskog poboljšanja se neće menjati i zasigurno će prevazići silazni pritisak. On je takođe pokazao glavne ciljeve razvoja Kine ove godine. Očekuje se da će kineski BDP porasti za 5,5 odsto ove godine.

Cilj o ekonomskom rastu vodi račun o stabilizovanju zapošljavanja, zaštiti života naroda i o prevenciji krize. Ovaj cilj je u skladu sa prosečnim ekonomskim rastom i sa zahtevom 14. Petogodišnjeg plana. Treba uložiti velike napore za ostvarenje ovog rasta srednje i velike brzine.

Glavni ciljevi razvoja Kine ove godine, kako se navodi, obuhvataju otvaranje 11 miliona novih radnih mesta u urbanim područjima, kontrolu stope nezaposlenosti ispod 5,5 odsto u urbanim područjima, kao i kontrolu rasta indeksa potrošačkih cena za tri odsto.

U izveštaju o radu vlade se navodi da će Kina aktivno upotrebljavati strani kapital. Otvoreno i ogromno kinesko tržište će zasigurno pružiti više prilika stranim kompanijama.

Kina će povećati opseg stranih investicija, podržati strana preduzeća da povećaju ulaganja u oblastima vrhunske proizvodnje, istraživanja i razvoja, te moderne usluge, kao i ulaganja u zapadnom, centralnom i severoistočnom delu Kine. Kina će poboljšati uslugu stranog ulaganja, unaprediti važne projekte, ubrzati izgradnju pilot zone za slobodnu trgovinu i izgradnju luke za slobodnu trgovinu na Hainanu, unaprediti reforme i inovacije u zonama za otvorenu ekonomiju, podizati nivo razvoja zone za slobodnu trgovinu, kao i povećati otvaranje uslužne industrije.

Kina želi da jača saradnju od obostrane koristi sa svim zemljama sveta, navodi se. Li je ukazao da će Kina dalje sveobuhvatno sprovoditi smernice „jedna zemlja, dva sistema“, „Hongkonžani upravljaju Hongkongom“, i „građani Makaoa upravljaju Makaom“.

Građani u Hongkongu i Makaoa poseduju visoku autonomiju. Centralna vlada ima pravo na svestrano upravljanje specijalnim administrativnim regionima. Kina će odlučno sprovoditi politiku „patriote upravljaju Hongkongom“ i „patriote upravljaju Makaom“.

Centralna vlada u potpunosti podržava vlade specijalnih administrativnih regiona da upravljaju regionima prema zakonu. Centralna vlada podržava ekonomski razvoj i poboljšanje života Hongkonga i Makaoa, radi dugoročnog prosperiteta i stabilnosti tih regiona.

U izveštaju o radu kineske vlade ističe se da, kada se govori o odnosima između dve strane moreuza, odlučno suprotstavlja separatističkim aktima „nezavisnosti Tajvana“ i odlučno se protivi mešanju spoljnih sila. '

'Neophodno je pridržavati se glavnih politika i principa rada na Tajvanu, sprovoditi sveukupnu strategiju KPK-a za rešavanje pitanja Tajvana u novoj eri, pridržavati se principa jedne Kine i ''Konsenzusa iz 1992.'' i promovisati miran razvoj međusobnih odnosa i ponovno ujedinjenje otadžbine'', kazao je premijer Li.

(Espreso / Kineski radio internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.