ROSKOSMOS STOPIRAO ISPORUKE AMERICI, ALI NJIH TO NE BRINE: Evo i zbog čega, OVAJ MILIJARDER im je novo REŠENJE!
Svemir, Foto: Printscreen

OKONČAN ODNOS

ROSKOSMOS STOPIRAO ISPORUKE AMERICI, ALI NJIH TO NE BRINE: Evo i zbog čega, OVAJ MILIJARDER im je novo REŠENJE!

ULA, privatna kompanija za svemirski transport, u procesu je napuštanja svoje linije raketa Atlas u korist nove linije raketa, pod nazivom Vulcan

Objavljeno: 12:12h

Ruska svemirska agencija Roscosmos više neće isporučivati raketne motore ruske proizvodnje Sjedinjenim Državama, rekao je šef agencije, Dmitrij Rogozin, na državnoj televiziji, okončavajući tako višedecenijski odnos između američkih i ruskih proizvođača raketa.

- Doneli smo odluku da obustavimo isporuke raketnih motora NPO Energomash Sjedinjenim Državama - rekao je Rogozin, a prenosi ruski novinski sajt TASS. "Da vas podsetim da su ove isporuke bile prilično intenzivne negde od sredine 1990-ih", dodao je.

- Neka lete u svemir na svojim metlama - takođe je rekao Rogozin.

1 / 6 Foto: Profimedia

TASS je izvestio da će se zabrana odnositi na motore RD-180 koji pokreću rakete Atlas V, američkog raketnog proizvođača United Launch Alliance (ULA).

Ali, generalni direktor ULA, Tori Bruno, rekao je preko Tvitera da je ULA već preuzela isporuku RD-180 koji su joj potrebni u bliskoj budućnosti i ne predviđa da će posledice ruske invazije na Ukrajinu imati bilo kakav uticaj na njihove operacije.

ULA, privatna kompanija za svemirski transport, u procesu je napuštanja svoje linije raketa Atlas u korist nove linije raketa, pod nazivom Vulcan, koja će koristiti motore američke raketne kompanije Džefa Bezosa, "Blue Origin".

Nije jasno kada će ta raketa biti spremna za let.

1 / 4 Foto: Profimedia

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.