CEO SVET GLEDA U UKRAJINU: A šta se to dešava SA IRANOM?
SAD, Foto: Profimedia

SAD

CEO SVET GLEDA U UKRAJINU: A šta se to dešava SA IRANOM?

„Neće biti dogovora ako se ta pitanja ubrzo ne reše“, rekla je novinarima portparolka Stejt departmenta DŽalina Porter, prenosi Rojters.

Objavljeno: 22:50h

Ostvaren je značajan napredak u pregovorima sa Teheranom i svetske sile su možda blizu postizanja iranskog nuklearnog sporazuma, ali brojna pitanja i dalje ostaju nerešena, saopštio je danas američki Stejt department.

„Neće biti dogovora ako se ta pitanja ubrzo ne reše“, rekla je novinarima portparolka Stejt departmenta DŽalina Porter, prenosi Rojters.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Katibzade izjavio je krajem februara da su pregovori u Beču za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Irana i svetskih sila postigli „značajan napredak“. Katibzade je tada,na nedeljnoj konferenciji za medije, povodom razgovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma u Beču, rekao i da „ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori“, prenela je agencija Rojters.

Organizacija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju saopštila je danas da je Iran dodatno povećao svoje zalihe visoko obogaćenog uranijuma kršeći sporazum sa svetskim silama iz 2015.

U poverljivom tromesečnom izveštaju podeljenom zemljama članicama, u koji je Rojters imao uvid, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je navela da Iran, prema procenama ima zalihe od 33,2 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto, što je više od 15,5 kilograma u odnosu na novembar.

Iranske zalihe uranijuma obogaćenog blizu nivoa potrebnog za nuklerano oružje su na otprilike tri četvrtine potrebne količine, saopštio je Rojtersu visoki diplomata koji nije želeo da mu se otkrije identitet.

IAEA je ranije danas saopštila da će generalni direktor Rafael Grosi otputovati u subotu u Teheran na sastanke sa visokim iranskim zvaničnicima.

Svetske sile i Iran i dalje rade na oživljavanju sporazuma iz 2015. godine sa nekoliko pitanja koja su još uvek nerešena, rekao je neimenovani iranski zvaničnik Rojtersu danas, upozoravajući da je sporazum još uvek nesiguran.

„Sve strane uključene u pregovore naporno rade na rešavanju dva ili tri preostala pitanja koja su osetljiva. Poseta generalnog direktora IAEA Teheranu je veoma važna jer smo ovde postigli dogovor, ali je sve veoma nesigurno“, naglasio je iranski zvaničnik.

Iran je potpisao 2015. originalni sporazum sa svetskim silama SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Rusijom i Kinom, kojim je Teheran pristao da ograniči nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Tadašnji američki predsednik Donald Tramp povukao je Vašington iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo sankcije Iranu, a Teheran je odgovorio povećanjem nivoa čistoće i količine uranijuma koji obogaćuje i skladišti, čime krši sporazum.

U glavnom gradu Austrije Beču tokom protekle godine održano je nekoliko rundi pregovora radi postizanja novog sporazuma.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.