DOK CEO SVET GLEDA U UKRAJINU, U LIBIJI RASTU TENZIJE: Ovo može da izazove HAOS!
Libija, Foto: EPA/STR

doneta odluka

DOK CEO SVET GLEDA U UKRAJINU, U LIBIJI RASTU TENZIJE: Ovo može da izazove HAOS!

Taj potez je produbio podele među libijskim frakcijama i podstakao strahovanja da bi borbe mogle da budu obnovljene posle više od godinu i po relativnog mira

Objavljeno: 22:20h

Parlament na istoku Libije danas je izglasao novu prelaznu vladu, što će verovatno dovesti do stvaranja paralelnih administracija i dodatno podstaći rastuće tenzije u zemlji razorenoj sukobima u poslednjoj deceniji.

Mandatar za sastav vlade Fati Bašaga (Fathi Bashagha), moćni bivši ministar policije, predstavio je članove kabineta parlamentu na istoku zemlje, posle čega su 92 od 101 prisutnog poslanika glasala za njen izbor.

Prošlomesečno imenovanje Bašage za mandatara deo je mape puta koja uključuje i usvajanje ustavnih amandmana i predviđa održavanje izbora u roku od 14 meseci.

Taj potez je produbio podele među libijskim frakcijama i podstakao strahovanja da bi borbe mogle da budu obnovljene posle više od godinu i po relativnog mira.

Premijer Abdul Hamid Dbejba (Dbeibah), koji je u februaru 2021. imenovan za šefa vlade u procesu pod vođstvom UN, nije komentarisao izbor nove vlade.

Dbejba se poslednjih nedelja protivio pokušajima smenjivanja njegove vlade, rekavši više puta da će vlast prepustiti jedino vladi izabranoj posle parlamentarnih izbora za koje kaže da treba da budu održani u junu.

Napori da Dbejba bude zamenjen proizlaze iz neuspeha Libije da održi prve predsedničke izbore tokom njegovog mandata.

U Libiji je 24. decembra trebalo da budu održani predsednički izbori, ali je glasanje odloženo jer rivalske frakcije nisu mogle da se dogovore o izbornim zakonima. Poslanici sa istoka Libije tvrde da je mandat Dbejbine vlade istekao tog dana.

Odlaganje izbora je bilo veliki udarac međunarodnim naporima u cilju okončanja desetogodišnjeg haosa u naftom bogatoj mediteranskoj zemlji.

Libija je razorena sukobom otkako je 2011. godine tokom pobune, podržane od NATO-a, sa vlasti zbačen i ubijen višedecenijski lider Moamer Gadafi. Zemlja je godinama podeljena između dve rivalske vlade, na istoku i zapadu, od kojih svaka ima podršku određenih naoružanih grupa i stranih vlada.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.