UMRLA POLITIČARKA, SAOPŠTENE CRNE VESTI!
Marietta Giannakou, Foto: Printscreen/Youtube

tuga

UMRLA POLITIČARKA, SAOPŠTENE CRNE VESTI!

Kao odgovor, počasti i izrazi saosećanja odmah su se izlili iz celog političkog spektra

Objavljeno:

Marijeta Janaku, bivša ministarka obrazovanja i veteranska poslanica vladajuće konzervativne stranke Nova demokratija u zemlji, umrla je u 70. godini života.

Vest je objavljena putem saopštenja iz Opšte bolnice 251 Hellenic Air Force, gde je nedavno bila na lečenju.

Kao odgovor, počasti i izrazi saosećanja odmah su se izlili iz celog političkog spektra.

„Užasnut sam što se opraštam od naše Marijete. Sjajna žena, dobar prijatelj i nesalomivi borac”, napisao je na Tviteru grčki premijer Kirijakos Micotakis.

1 / 11 Foto: Printscreen/Youtube/CBS Los Angeles

„Nikada se nije slomila, govoreći da su je poteškoće učvrstile. Pa ipak, izgubila je (poslednju) od svojih brojnih bitaka oko svog zdravlja. Nije lako prihvatiti da ova ličnost, sa svojom mirnom strašću za životom i javnom službom, više nije među nama.”

Bivši socijalistički premijer Jorgos Papandreu rekao je da je Marijeta „bila hrabra žena i političarka nemirnog i borbenog duha“.

„Uvek je bila poznata po svom moralnom karakteru i postojanosti prema svojim principima, svojim idealima i posebnoj, osebujnoj filozofiji života i praktikovanja politike“, dodao je Papandreu.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias takođe je izrazio saučešće Marijetinoj porodici i rekao da je „njena smrt veliki gubitak za politički život zemlje“.

Rođena 6. juna 1951, Đanaku je postala aktivna u politici rano u omladinskom krilu Nove demokratije. Bila je u grčkom parlamentu od 1993-99, od 2000-2007 i od jula 2019. Bila je i član Evropskog parlamenta od 1984-1990, 1999-2000 i 2009-2014.

Bila je ministarka zdravlja, socijalne zaštite i socijalne sigurnosti od 1990-1991. Kao ministar obrazovanja od 2004. do 2007. godine, Đanaku se našla na udaru levičarske opozicije zbog predloženih reformi univerziteta, kao i grčkih nacionalista zbog udžbenika istorije za 6. razred koji je smatran nedovoljno patriotskim. Na kraju su reforme i knjiga odložene.

Đanaku je imala istoriju zdravstvenih problema, uključujući nedavni pad kod kuće, srčani udar pre šest godina i amputaciju noge 2008. godine, zbog komplikacija od dijabetesa.

Iza nje je ostala ćerka Zoi.

(Espreso / GreekHerald)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.