CENA GASA U EVROPI JUTROS U MINUSU: Dobre vesti nakon ENORMNOG skoka!
Ilustracija, Foto: Profimedia

lepe vesti

CENA GASA U EVROPI JUTROS U MINUSU: Dobre vesti nakon ENORMNOG skoka!

Zahtevi za isporukama gasa gasovodom Severni tok ostali su na nepromenjenom nivou od oko 170 miliona kubnih metara dnevno

Objavljeno:

Cena gasa u Evropi pala je danas na početku trgovanja za 21 posto na 1.230 dolara za 1.000 kubnih metara, pokazuju podaci sa londonske ICE berze.

Cena gasa za isporuku u martu (fjučers ugovori) iznosila je jutros na holandskom TTF čvorištu 1.228,7 dolara za 1.000 kubika, ili 106,09 evra po MWh po trenutnom kursu evra prema dolaru, javlja Tas s.

Nakon vesti o pokretanju ruske vojne akcije u Ukrajini u četvrtak, cena gasnih fjučersa je u Evropi skočila za 61,5 procenata dostižući nivo od preko 1.650 dolara prvi put od 23. decembra prošle godine.

Ruska agencija takodje navodi, pozivajući se na podatke ukrajinskog operatera gasnog prenosnog sistema, GTS-a, da su zahtevi za tranzit ruskog gasa preko ukrajinske teritorije porasli danas za 19 odsto u odnosu na četvrtak, na 100 miliona kubnih metara dnevno.

1 / 3 Foto: Profimedia

Zahtevi za isporukama gasa gasovodom Severni tok ostali su na nepromenjenom nivou od oko 170 miliona kubnih metara dnevno.

Direktno pumpanje gasa ka Nemačkoj preko gasovoda Jamal-Evropa, koje je Gasprom obustavio 21. decembra, i dalje ne se ne odvija. Ruski gasni holding je prekid isporuka preko tog gasovoda obrazložio nedostakom zahteva evropskih potrošača.

Gasprom je ranije saopštio da je njegov izvoz gasa u zemlje van Zajednice Nezavisnih Država (ZND) pao za 35,5 odsto od početka godine na 17,9 milijardi kubnih metara.

Bonus video:

04:16

ŠOKANTNO PRIZNANJE AMERIČKOG VOJNOG EKSPERTA: Amerika i NATO NEMAJU ŠANSE protiv Rusje - Vojno su SUPERIORNIJI!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.